Zakwas żytni do wypieku chleba
Jeżeli chcesz rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba, zacznij od zrobienia zakwasu. Wykonanie zakwasu nie jest trudne, a na pewno nie jest skomplikowane. Do zrobienia zakwasu żytniego będą nam potrzebne dwa składniki, mąka żytnia razowa typ 2000, woda no i czas.
Zapraszam do moich przepisów na pieczywo oraz na Instagram.
Przybory kuchenne, które użyjemy przy wykonaniu zakwasu żytniego to:
• waga kuchenna
• czysty wyparzony słoik o pojemności ok. 1000 ml
• łyżka do mieszania nie musi być drewniana czy plastikowa
Cztery zasady, których przestrzeganie zapewni uzyskanie dobrego zakwasu żytniego
1. Temperatura przechowywania zakwasu 24-30˚C, można wykorzystać piekarnik z włączoną żarówką (nie włączajcie temperatury).
2. Proporcje wody i mąki 1:1.
3. Czas, dokarmiamy zawsze o tej samej porze.
4. W czasie dokarmiania zachować czystość.
Jak będziecie przestrzegać tych zasad, to na pewno się uda…to do dzieła.
Zakwas żytni
Opracowali: Irena i Marek
Stopień trudności: łatwy
Szklanka moja ma pojemność 250 ml.
Składniki
250g maki żytniej razowej- 2 szklanki
250 ml wody- 1 szklanka
zakwas żytni do wypieku chleba – przepis
- Dzień pierwszy Godzina 2000 (może być dowolna, która Ci odpowiada) – 50 g mąki żytniej razowej typ 2000; – 50 g przegotowanej letniej wody o temperaturze 24-30˚C. W wyparzonym słoiku wymieszaj dokładnie mąkę z wodą, otrzymasz konsystencję gęstej śmietany. Słoik przykryj gazą i postaw w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Dzień drugi Godzina 2000 – 50 g mąki żytniej razowej typ 2000; – 50 g - Dzień drugi Godzina 2000 – 50 g mąki żytniej razowej typ 2000; – 50 g przegotowanej letniej wody o temperaturze 24-30˚C. Zrób dokładnie to samo co dnia pierwszego. W zakwasie pojawią się pęcherzyki gazu i zacznie zwiększać objętość, będzie pachnieć lekko kwaskowo (niekoniecznie musi się to dziać 1 dnia).
- Dzień trzeci Godzina 2000 – 50 g mąki żytniej razowej typ 2000; – 50 g przegotowanej letniej wody o temperaturze 24-30˚C. Zrób dokładnie to samo co dnia pierwszego.
- Dzień czwarty Godzina 2000 – 50 g mąki żytniej razowej typ 2000; – 50 g przegotowanej letniej wody o temperaturze 24-30˚C. Zrób dokładnie to samo co dnia pierwszego.
- Dzień piąty Godzina 2000 – 50 g mąki żytniej razowej typ 2000; – 50 g przegotowanej letniej wody o temperaturze 24-30˚C. Ostatni raz dokarmiasz zakwas.
- Dzień szósty Rano możesz cieszyć się gotowym zakwasem, którego możesz użyć do wypieku chleba.
Co robimy dalej z naszym zakwasem żytnim? Odłóż 4 łyżki zakwasu do czystego i wyparzonego słoiczka, przykryj i odstaw do lodówki. Przykrycie nie może być szczelne, musi przepuszczać powietrze, gdyż zakwas w niskiej temperaturze też pracuje. Pozostały zakwas możesz komuś podarować a w ostateczności wyrzucić. Jeżeli nie będziesz piekł chleba raz w tygodniu, musisz koniecznie zakwas żytni dokarmić. Wyjmij słoik z lodówki i odstaw na co najmniej 30 minut, aby się ogrzał do temperatury pokojowej, dokarm mąką żytnią i letnią wodą w proporcji 1:1. Jeżeli pieczesz chleb raz w tygodniu, z przygotowanego zakwasu (zaczynu) do pieczenia odbierz 3-4 łyżki i dodaj do słoika, który schowaj do lodówki. Im zakwas starszy, tym silniejszy. Jeżeli będziesz dbać o niego, będzie Ci służył przez długie lata. Zakwasu żytniego będziesz używał do pieczenia chleba żytniego, jak również pszennego.Tak wygląda mój 4 – letni zakwas żytni.
Ważne!!!
Jeżeli w hodowanym zakwasie pojawi się pleśń (nie pomyl z białym nalotem), czarna lub czerwona woda musisz taki zakwas wyrzucić i nastawić nowy.