Bułeczki drożdżowe z makiem i śliwką

Bułki drożdżowe z makiem i śliwką

Bułki drożdżowe z makiem i śliwką to ciasto drożdżowe wypełnione masą makową, posmarowane powidłami śliwkowymi i udekorowane połówką śliwki. Po prostu pycha.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Bułki drożdżowe z makiem i śliwką

Recipe by Marek
Ilość porcji

6

bułeczek
Czas przygotowania

90

minut
Czas pieczenia

30

minut

Kuchnia: polska Danie: bułki drożdżowe Stopień trudności: łatwe

Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Bułeczki

  • 300 g mąki tortowej typ 450 – niecałe 2 szklanki

  • 50 g cukru – 1/4 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g instant

  • 125 ml mleka – 1/2 szklanki

  • 50 g masła – 1/4 kostki

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • szczypta soli

  • 300 g masy makowej z puszki

  • powidła śliwkowe

  • 3 śliwki mogą być mrożone

  • Lukier

  • 5 łyżek cukru pudru

  • sok z cytryny

Bułki drożdżowe z makiem i śliwką – przepis

  • Podgrzej 125 ml mleka i rozpuść 50 g masła. Przygotuj rozczyn. Do kubka pokrusz 25 g drożdży świeżych (lub wsyp 7 g instant). Z 50 g cukru odsyp łyżkę. Z 300 g mąki wsyp 2 łyżki do kubka i wlej 1/3 letniego mleka. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Wsyp do miski pozostałą mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Wymieszaj. Wbij jajko, dodaj żółtko, wlej resztę mleka i cały rozczyn. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Wlewaj partiami rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto drożdżowe do momentu, aż wchłonie cały tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie piekarnik z włączoną żarówką).Wyrośnięte ciasto drożdżowe
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, oprósz mąką i chwilę wyrabiaj, by usunąć pęcherze powietrza. Rozwałkuj wałkiem na prostokąt o grubości 1 centymetra. Posmaruj ciasto masą makową, zostawiając margines przy dłuższym boku. Masa makowa na cieścieZacznij zwijać wzdłuż dłuższego boku w rulon. Ułóż szwem do góry i zlep go.Zwijanie rulonuRulon ciasta z masą makową
  • Ostrym nożem podziel rulon na 6 części. Ułóż każdą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej rolki włóż łyżeczkę powideł śliwkowych i połóż połówkę śliwki.Bułeczki gotowe do pieczenia
  • Nagrzej piekarni do 180oC, grzanie góra/dół. Posmaruj bułeczki roztrzepanym białkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij bułeczki i przełóż na kratkę do wystygnięcia.
  • Wsyp do kubka 5 łyżek cukru pudru i wlej 2 łyżki soku z cytryny. Rozetrzyj cukier z sokiem na gładką masę o konsystencji rzadkiego budyniu.Lukier cytrynowy
  • Posmaruj lukrem wystudzone bułki drożdżowe z makiem i śliwką.Bułeczki pokryte lukrem

Podobne wpisy