Chlebek turecki
|

Chlebek turecki smak dzieciństwa

Chlebek turecki to rodzaj słodkiego pieczywa z rodzynkami. Wspaniale nadaje się do kawy czy herbaty. Przepis jest tani, szybki i prosty w wykonaniu.

Gdy w latach 60 ubiegłego wieku chodziłem do szkoły podstawowej, często na długiej przerwie biegaliśmy do sklepiku “U dziadka” po słodkie pieczywo. Ja i wielu moich kolegów kupowaliśmy chlebek turecki z rodzynkami. Smakował wybornie, a co najważniejsze był tani i wspaniale zaspokajał głód. Niektórzy mówili na chlebek turecki z rodzynkami – żulik. Zapraszam do przepisów na moje inne wypieki pieczywa oraz na Instagram.

Chlebek turecki smak dzieciństwa

Ilość porcji

2

chlebki
Czas przygotowania

25

minut
Czas rośnięcia

ok. 60

minut
Czas pieczenia

35

minut

Danie: pieczywo, ciasto
Stopień trudności: łatwe
Przepis na chlebek turecki z rodzynkami jest prosty do wykonania i zawsze się udaje. Śmiało poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia w pieczeniu chleba czy ciast. Koszt wypieku jest niski. Wielokrotnie sprawdzony. Zapraszam do obejrzenia mojego filmu jak sprawnie wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia.
Wszystkie produkty w temperaturze pokojowej.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650 – 3 szklanki

  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych – 1 opakowanie

  • 330 ml mleka – 1 i 1/3 szklanki

  • 50 g masła – 1/4 kostki 200 g

  • 3 łyżki melasy

  • 1 łyżka miodu

  • 4 łyżeczki kawy zbożowej

  • 120 g rodzynek

  • 1 łyżeczka soli

Chlebek turecki smak dzieciństwa – przepis

  • Mąkę przesiej do miski i posól. Podgrzej w garnuszku mleko. Dodaj masło, melasę i miód. Mieszaj, by wszystko się rozpuściło. Rodzynki zalej wrzątkiem.Przesiewanie mąkipodgrzewanie mleka z masłem, miodem
  • Jeżeli używasz drożdży instant, to wymieszaj je z mąką. Wlej zawartość kubka, dodaj kawę zbożową i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Opłucz rodzynki pod ciepłą wodą. Odsącz na sitku. Przełóż do talerza i obsyp mąką. Wsyp do ciasta rodzynki i wymieszaj do połączenia. Gdy będziesz używał drożdży świeżych, zrób w mące dołek i wkrusz drożdże. Polej drożdże częścią zawartości kubka. Lekko wymieszaj z odrobiną mąki. Dodaj kawę zbożową i postępuj dalej jak wyżej. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką.
  • Mniej więcej po godzinie ciasto powinno zwiększyć dwukrotnie objętość. Delikatnie wymieszaj ciasto. Wyłóż papierem do pieczenia dwie keksówki o wymiarach 25 x 12 cm (mierzone u góry). Przełóż ciasto do forem. Wygładź dłonią maczaną w wodzie. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsca na 15 minut. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 1900C, grzanie góra – dół. Posmaruj za pomocą pędzla silikonowego wierzch ciasta mlekiem. Po nagrzaniu piekarnika wstaw keksówki. Piecz około 35 minut, do suchego patyczka. Sprawdzaj, czy góra chlebka tureckiego zbyt szybko się nie przypieka. W razie potrzeby przykryj wierzch folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmij chlebki z forem. Zdejmij papier do pieczenia. Studź na kratce. Chlebek turecki z rodzynkami wybornie smakuje z masłem i dżemem.
    Smacznego.Ciasto w keksówkachupieczony chlebek

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *