Chlebek turecki smak dzieciństwa
Chlebek turecki to rodzaj słodkiego pieczywa z rodzynkami. Wspaniale nadaje się do kawy czy herbaty. Przepis jest tani, szybki i prosty w wykonaniu.
Gdy w latach 60 ubiegłego wieku chodziłem do szkoły podstawowej, często na długiej przerwie biegaliśmy do sklepiku “U dziadka” po słodkie pieczywo. Ja i wielu moich kolegów kupowaliśmy chlebek turecki z rodzynkami. Smakował wybornie, a co najważniejsze był tani i wspaniale zaspokajał głód. Niektórzy mówili na chlebek turecki z rodzynkami – żulik. Zapraszam do przepisów na moje inne wypieki pieczywa oraz na Instagram.
Chlebek turecki smak dzieciństwa
2
chlebki25
minutok. 60
minut35
minutDanie: pieczywo, ciasto
Stopień trudności: łatwe
Przepis na chlebek turecki z rodzynkami jest prosty do wykonania i zawsze się udaje. Śmiało poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia w pieczeniu chleba czy ciast. Koszt wypieku jest niski. Wielokrotnie sprawdzony. Zapraszam do obejrzenia mojego filmu jak sprawnie wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia.
Wszystkie produkty w temperaturze pokojowej.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
500 g mąki pszennej chlebowej typ 650 – 3 szklanki
20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych – 1 opakowanie
330 ml mleka – 1 i 1/3 szklanki
50 g masła – 1/4 kostki 200 g
3 łyżki melasy
1 łyżka miodu
4 łyżeczki kawy zbożowej
120 g rodzynek
1 łyżeczka soli
Chlebek turecki smak dzieciństwa – przepis
- Mąkę przesiej do miski i posól. Podgrzej w garnuszku mleko. Dodaj masło, melasę i miód. Mieszaj, by wszystko się rozpuściło. Rodzynki zalej wrzątkiem.
- Jeżeli używasz drożdży instant, to wymieszaj je z mąką. Wlej zawartość kubka, dodaj kawę zbożową i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Opłucz rodzynki pod ciepłą wodą. Odsącz na sitku. Przełóż do talerza i obsyp mąką. Wsyp do ciasta rodzynki i wymieszaj do połączenia. Gdy będziesz używał drożdży świeżych, zrób w mące dołek i wkrusz drożdże. Polej drożdże częścią zawartości kubka. Lekko wymieszaj z odrobiną mąki. Dodaj kawę zbożową i postępuj dalej jak wyżej. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką.
- Mniej więcej po godzinie ciasto powinno zwiększyć dwukrotnie objętość. Delikatnie wymieszaj ciasto. Wyłóż papierem do pieczenia dwie keksówki o wymiarach 25 x 12 cm (mierzone u góry). Przełóż ciasto do forem. Wygładź dłonią maczaną w wodzie. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsca na 15 minut. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 1900C, grzanie góra – dół. Posmaruj za pomocą pędzla silikonowego wierzch ciasta mlekiem. Po nagrzaniu piekarnika wstaw keksówki. Piecz około 35 minut, do suchego patyczka. Sprawdzaj, czy góra chlebka tureckiego zbyt szybko się nie przypieka. W razie potrzeby przykryj wierzch folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmij chlebki z forem. Zdejmij papier do pieczenia. Studź na kratce. Chlebek turecki z rodzynkami wybornie smakuje z masłem i dżemem.
Smacznego.