Cukinia nadziewana mięsem i warzywami
Cukinia nadziewana mięsem i warzywami to propozycja na szybki, lekkostrawny i smaczny letni obiad. Sos z dodatkiem pomidorów i śmietany dopełni smaku potrawy.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Cukinia nadziewana mięsem i warzywami
3
porcje30
minut35
minutKuchnia: polska / Potrawa: danie mięsne / stopień trudności: łatwe
Składniki
300 g mielonego mięsa z udźca indyczego
3 średnie cukinie
100 g ryżu – 1 torebka
1/2 papryki
1 pomidor
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
przyprawy: pieprz czarny, sól, zioła prowansalskie, majeranek…
posiekany koperek
1 łyżka śmietany 18%
Cukinia nadziewana mięsem i warzywami – przepis
- Zagotuj w garnku osoloną wodę. Włóż torebkę ryżu i ugotuj.
Odetnij końcówki cukinii. Umyj pod bieżącą wodą. Pół cukinii zostaw do farszu. Przekrój cukinie wzdłuż. Wydrąż miąższ ze środka. Część miąższu zużyjesz do zagęszczenia sosu. Resztę możesz wykorzystać do zupy. Przykrój wydrążone cukinie na pół. - Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Włóż cebulę i zeszklij.
- Połowę cukinii zetrzyj na tarce do jarzyn. Paprykę pokrój w kostkę. Przełóż ryż do miski. Dodaj zmielone mięso, pokrojoną paprykę i połowę zeszklonej cebuli oraz startą cukinię. Przeciśnij przez praskę czosnek. Dopraw wszystko solą, pieprzem i ziołami. Wszystkie składnik wymieszaj dokładnie.
- Nałóż farsz do cukinii.
- Sparz pomidora. Zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Wlej na patelnię szklankę wody. Dodaj pomidora i część miąższu cukinii. Układaj nadziane farszem cukinie. Duś pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika około 30 minut. W czasie duszenia uzupełniaj w razie potrzeby wodę.
- Wyjmij nadzianą cukinię na talerz. Widelcem rozdrobnij na patelni cząstki pomidora i miąższu cukinii. Dopraw solą i pieprze do smaku. Rozprowadź w kubku śmietanę z odrobiną sosu, tak by nie było grudek. Wlej na patelnię. Dodaj koperek i wymieszaj. Faszerowane cukinie podawaj polane sosem.