Letnia zupa z klopsikami

Letnia zupa z klopsikami

Letnia zupa z przepysznymi klopsikami drobiowymi. Gotowana jest na bazie zupy jarzynowej. To jest naprawdę super przepis na danie jednogarnkowe.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.

Letnia zupa z klopsikami

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

40

minut

Kuchnia: polska Danie: zupa z klopsikami Stopień trudności: łatwa

Klopsiki przygotowałem z mięsa udźca indyka, równie smaczne będą z mięsa wieprzowego czy cielęcego. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Klopsiki

  • 500 g zmielonego mięsa z udźca indyka

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1/2 średniej cebuli

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, mielona papryka słodka, zioła prowansalskie, majeranek

  • Zupa jarzynowa

  • 1,5 litra wody – 6 szklanek

  • 2 marchewki

  • 1/2 średniego korzenia pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1/2 papryki czerwonej

  • kawałek młodej kapusty

  • 1/2 małej cukinii

  • 1 pomidor

  • garść młodej fasolki szparagowej

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego

  • posiekany koperek

Letnia zupa z klopsikami – przepis

  • Warzywa korzeniowe obierz. Umyj. Marchewkę, korzeń pietruszki pokrój w talarki. Korzeń selera pokrój w słupki lub kostkę. Ziemniaki pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne, umyj i pokrój w kostkę. Usuń końcówki ze strąków fasolki szparagowej, umyj i pokrój na krótsze kawałki. Opłucz kawałek kapusty i poszatkuj nożem. Odetnij końcówkę cukinii, umyj i pokrój w talarki. Pomidora umyj i sparz wrzątkiem, obierz skórkę i pokrój w kostkę.Rozdrobnione warzywa
  • Włóż do miski zmielone mięso, wbij jajko, wsyp bułkę tartą i przypraw solą, pieprzem, papryką, majerankiem, ziołami prowansalskimi. Składniki pulpetówWszystkie składniki starannie wymieszaj. Z masy mięsnej uformuj stosunkowo nie za duże klopsiki. Odstaw.Uformowane klopsiki
  • Wlej do garnka 1,5 litra wody, włóż liście laurowe i doda ziele angielskie. Dodaj do garnka warzywa korzeniowe oprócz ziemniaków. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i włóż klopsiki. Lekko zamieszaj i gotuj przez 10 minut.Gotowanie klopsików Po tym czasie dodaj resztę warzyw. Przypraw zupę solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Warzywa nie powinny być rozgotowane.Zupa z warzywami i klopsikami
  • Ugotowaną zupę zamieszaj i sprawdź jej smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli albo też pieprzu. Przelej do talerzy. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z pieczywem. Jeżeli lubisz zapraw śmietaną.Ugotowana zupaLetnia zupa z klopsikami

Podobne wpisy