Letnia zupa z klopsikami
Letnia zupa z przepysznymi klopsikami drobiowymi. Gotowana jest na bazie zupy jarzynowej. To jest naprawdę super przepis na danie jednogarnkowe.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Letnia zupa z klopsikami
4
porcje30
minut40
minutKuchnia: polska Danie: zupa z klopsikami Stopień trudności: łatwa
Klopsiki przygotowałem z mięsa udźca indyka, równie smaczne będą z mięsa wieprzowego czy cielęcego. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Klopsiki
500 g zmielonego mięsa z udźca indyka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1/2 średniej cebuli
przyprawy: sól, pieprz czarny, mielona papryka słodka, zioła prowansalskie, majeranek
Zupa jarzynowa
1,5 litra wody – 6 szklanek
2 marchewki
1/2 średniego korzenia pietruszki
kawałek korzenia selera
2 średnie ziemniaki
1/2 papryki czerwonej
kawałek młodej kapusty
1/2 małej cukinii
1 pomidor
garść młodej fasolki szparagowej
przyprawy: sól, pieprz czarny, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
posiekany koperek
Letnia zupa z klopsikami – przepis
- Warzywa korzeniowe obierz. Umyj. Marchewkę, korzeń pietruszki pokrój w talarki. Korzeń selera pokrój w słupki lub kostkę. Ziemniaki pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne, umyj i pokrój w kostkę. Usuń końcówki ze strąków fasolki szparagowej, umyj i pokrój na krótsze kawałki. Opłucz kawałek kapusty i poszatkuj nożem. Odetnij końcówkę cukinii, umyj i pokrój w talarki. Pomidora umyj i sparz wrzątkiem, obierz skórkę i pokrój w kostkę.
- Włóż do miski zmielone mięso, wbij jajko, wsyp bułkę tartą i przypraw solą, pieprzem, papryką, majerankiem, ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Z masy mięsnej uformuj stosunkowo nie za duże klopsiki. Odstaw.
- Wlej do garnka 1,5 litra wody, włóż liście laurowe i doda ziele angielskie. Dodaj do garnka warzywa korzeniowe oprócz ziemniaków. Zagotuj, zmniejsz moc palnika i włóż klopsiki. Lekko zamieszaj i gotuj przez 10 minut.
Po tym czasie dodaj resztę warzyw. Przypraw zupę solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Warzywa nie powinny być rozgotowane.
- Ugotowaną zupę zamieszaj i sprawdź jej smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli albo też pieprzu. Przelej do talerzy. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z pieczywem. Jeżeli lubisz zapraw śmietaną.