Medaliony z indyka w sosie własnym
Medaliony z indyka w sosie własnym to bardzo proste danie oraz szybkie w przygotowaniu. Może być wspaniałą propozycją na rodzinny obiad.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Medaliony z indyka w sosie własnym
3
porcje60
minut65
minutSkładniki
800 g medalionów z indyka – ok. 10 sztuk
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy…
posiekany koperek
Medaliony z indyka w sosie własnym – przepis
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ząbki czosnku rozgnieć i posiekaj nożem. Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym. Przełóż medaliony na talerz. Posól, popieprz i posyp zmieloną papryką. Na wierzch rozłóż pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Na patelni rozgrzej olej. Zdejmij z medalionów cebulę i czosnek. Medaliony obsmaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż do naczynia żaroodpornego mięso. Na pozostałym tłuszczu na patelni przesmaż cebulę i czosnek. Na wierzch medalionów połóż usmażoną cebulę z czosnkiem. Wszystko podlej szklanką wody.
- Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz pod przykryciem przez 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i dopiecz mięso do miękkości. Mnie całe pieczenie zajęło 65 minut. Pod koniec pieczenia możesz posypać mięso ziołami.
- Moja propozycja. Medaliony z indyka w sosie własnym podaj z własnej roboty kopytkami i surówką.