Muffinki z serem i truskawkami
Muffinki z serem i truskawkami to przepyszne połączenie smaków ciasta waniliowego z masą serową oraz smakiem truskawek. Łatwy szybki przepis na ciasto do kawy.
Zapraszam do moich innych przepisów na muffinki oraz na instagram
Muffinki z serem i truskawkami
18
babeczek30
minut25
minut
Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
CIASTO
300 g mąki tortowej – 2 szklanki
100 g cukru – 1/2 szklanki
8 g cukru wanilinowego 1/2 opakowania
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 ml mleka – 1 szklanka
1 jajko
60 g masła – 1/3 kostki
MASA SEROWA
200 g twarogu półtłustego
1 twarożek wanilinowy typu danio
8 g cukru wanilinowego 1/2 opakowania
9 dużych truskawek
Wskazówki
- Przełóż twaróg do miski. Rozdrobnij widelcem. Dodaj serek waniliowy i cukier wanilinowy. Wszystko wymieszaj dokładnie na gładką masę.
- Przesiej mąkę przez sito do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, sól i cukier wanilinowy. Wymieszaj rózgą.
- Wlej do naczynia mleko. Wbij jajko. Dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj płynne składniki rózgą.
- Przelej płynne składniki do miski z mąką. Dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
- Truskawki umyj i odszypułkuj. Każdą przekrój na pół.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Grzanie góra/dół. Włóż papilotki do muffinkowej formy. Wypełnij do połowy wysokości ciastem. Na ciasto rozłóż masę serową. Na wierzch połóż połówkę truskawki.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut, do suchego patyczka. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone muffinki ostudź na kratce.