Ugotowane pierogi

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Od wielu lat tradycyjnie w naszym domu na wigilię przygotowujemy pierogi z kapustą i grzybami. Dodatek kaszy sprawia, że danie ma niepowtarzalny smak.

Zapraszam do przepisów na potrawy mączne oraz na Instagram.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Recipe by Marek
Ilość porcji

60

pierogów
Czas przygotowania

90

minut
Czas gotowania

5

minut

Kuchnia: polska, Potrawa: pierogi, Stopień trudności: łatwe

Pierogi na wigilię przygotowujemy wcześniej, gotujemy i mrozimy. Grzyby suszone mamy z własnych tegorocznych zbiorów, a kapustę kisiliśmy sami.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • CISTO NA PIEROGI

  • 500 g mąki tortowej – 3 szklanki

  • 250 g gorącej wody

  • 3 łyżki oleju

  • 1/2 łyżeczki soli

  • FARSZ

  • 60 g grzybów suszonych

  • 300 g odciśniętej kapusty kiszonej

  • 1 średnia cebula

  • 50 g kaszy jęczmiennej – 1/2 woreczka

  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny

  • olej do smażenia i gotowania pierogów

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami – przepis

  • Dzień wcześniej wieczorem grzyby suszone umyj i przełóż do miski. Zalej ciepłą wodą. Przykryj i odstaw.Suszone grzyby
  • Grzyby odcedź. Wodę z moczonych grzybów wlej do garnka, w którym będziesz gotował kiszoną kapustę. Włóż kapustę i uzupełnij wodę w garnku. Dodaj Kilka ziaren ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gotuj na małej mocy palnika do miękkości. Ugotuj kaszę jęczmienną. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni olej. Smaż cebulę do zeszklenia.Ugotowane składniki na farsz
  • Ugotowaną kapustę oraz grzyby posiekaj tasakiem na drobne kawałki. Przełóż do miski. Dodaj zeszkloną cebulę oraz ugotowaną kaszę jęczmienną. Przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką.Składniki farszu
  • Mąkę na pierogi przesiej do miski. Dodaj sól i wymieszaj. Wlej do miski szklankę gorącej wody. Zagnieć ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dodaj 3 łyżki oleju rzepakowego i zagniataj ciasto do chwili, gdy cały olej zostanie wchłonięty. Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut by odpoczęło. Leżakowanie spowoduje, że ciasto nie będzie się kurczyć w czasie wałkowania i będzie bardziej elastyczne.Ciasto na pierogi
  • Po 30 minutach odetnij i podziel ciasto na 5 porcji. Na blacie bardzo lekko posypanym mąką rozwałkuj cienki placek. Wytnij np. szklanką kółka. Każde kółko przewróć i nałóż łyżeczką farsz. Lekko Rozciągnij kółko ciasta i złóż na pół. Przyciskając, sklej połówki z sobą. Dodatkowo dociśnij na blacie widelcem na około pieróg. Jeżeli umiesz, zrób falbankę. Tak postępuj z całym ciastem. Mnie z tej ilości ciasta wyszło 60 pierogów.Zagniatanie pierogówZagniecione pierogi
  • W dużym garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Wlej 4 łyżki oleju. Wkładaj partiami po 20 sztuk pierogi do gotującej się wody. Zmniejsz moc palnika do takiej, by woda tylko lekko się gotowała. Zamieszaj ostrożnie drewnianą łyżką by pierogi nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotuj jeszcze 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz. Po wystygnięciu możesz mrozić pierogi.
    Ugotowane pierogi
  • Płaską powierzchnię, może być nieduża taca, wyłóż folią aluminiową. Ułóż na niej pirogi tak, by się nie stykały. Wstaw do zamrażalnika. Gdy będą zamrożone, możesz przełożyć je do specjalnych woreczków plastykowych. Przechowuj w zamrażalniku.Mrożenie pierogów
  • U mnie pierogi z grzybami i kapustą podaje się na wigilię razem z czerwonym barszczem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *