Schab pieczony w rękawie
Zobacz, jak Irena piecze schab w rękawie. Schab jest delikatny, wilgotny po pieczeniu i perfekcyjnie przyprawiony. Schab smakuje na ciepło i na zimno do chleba.
Irena wybiera do pieczenia schab środkowy o równej grubości i wadze około 1 kilograma. Upieczony tak schab świetnie nadaje się na kanapki zamiast wędlin. Przepis jest prosty w wykonaniu i zawsze się udaje.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Schab pieczony w rękawie
750
g12
godzin70
minutDanie: mięsne
Stopień trudności: łatwe
Ilość i skład przypraw podaję orientacyjnie. Możesz zmienić do swoich upodobań smakowych.
Uwaga: nie wylewaj sosu powstałego po pieczeniu schabu, można na nim ugotować przepyszną zupę np. fasolową, grochową, żurek …
Składniki
1 kg schabu środkowego
MARYNATA
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
łyżka majeranku
3 listki laurowe
3 duże ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki musztardy chrzanowej
8 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren suszonego jałowca
papryka słodka do posypania
1 średnia cebula
łyżeczka masła
Schab pieczony w rękawie – przepis
- Umyj schab pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij włókna i kawałki tłuszczu. Tłuszczu nie wyrzucaj, obłożysz nim schab.
- Przygotuj wszystkie składniki na marynatę. Cebulę pokrój w piórka.
- Do naczynia wlej olej, dodaj musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Natrzyj schab z wszystkich stron marynatą. Posyp papryką.
- Obłóż schab liśćmi laurowymi i pokrojoną cebulą. Posyp ziarnami ziela angielskiego i jałowca. Tak przygotowany schab włóż do naczynia, przykryj szczelnie folią spożywczą i schowaj do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Nagrzej piekarnik do 180 °C, góra – dół. Włóż schab do rękawa. Na wierzch połóż skrawki tłuszczu i kawałki masła. Zawiąż z obu stron rękaw. Ułóż schab w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz 80 minut. Po tym czasie wyłącz grzanie i pozostaw schab w piekarniku przez około 10 minut. Wyjmij schab. Ostrożnie nakłuj rękaw. Rozetnij i wyjmij pieczeń na półmisek. Ostudź. Zimny schab pięknie się kroi w cienkie plastry. Tak upieczony schab możesz podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno na kanapki.