Sernik na zimno z truskawkami
Prosty przepis na sernik na zimno z truskawkami w galaretce. To letnie ciasto bez pieczenia jest łatwe w przygotowaniu, na pewno będzie Wam smakowało.
Zaprasza do moich przepisów na desery i ciasta oraz na Instagram.
Sernik na zimno z truskawkami
12
porcji30
minut4
godzinyKuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Trwa sezon truskawkowy, więc przyrządzam sernik z truskawkami, ale oczywiście mogą być inne owoce sezonowe.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g serka homogenizowanego waniliowego
400 g truskawek
1 paczka herbatników typu petit beurre
1 galaretka cytrynowa z cukrem
2 galaretki truskawkowe z cukrem
Sernik na zimno z truskawkami
- Wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm folią spożywczą. Na dno ułóż herbatniki.
- Wlej do naczynia 250 ml gorącej wody. Wsyp galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia wszystkich składników. Wstaw naczynie do miski z zimną wodą, by galaretka wystygła. Od czasu do czasu pomieszaj. Przełóż serki homogenizowane do miski. Zimną galaretkę wstaw do zamrażarki na parę minut. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, wlej ją do miski z serkami. Wymieszaj dokładnie. Wlej masę serową do tortownicy na herbatniki. Wstaw tortownicę do lodówki, by masa stężała.
- Wlej do naczynia 600 ml gorącej wody (2,5 szklanki). Wsyp 2 galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszaj. Wstaw naczynie do miski z zimną wodą, by galaretka wystygła. Od czasu do czasu pomieszaj.
- Umyj truskawki w ciepłej wodzie. Usuń szypułki. Przetnij wzdłuż na pół. Ułóż owoce na zastygniętej masie serowej.
- Wlej na ułożone truskawki galaretkę truskawkową. Tortownicę wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Po zastygnięciu wyjmij sernik z tortownicy. Usuń folię i przełóż ciasto na paterę. Podawaj przybrane truskawkami.