Sernik z borówkami i polewą z białej czekolady

Sernik z borówkami i polewą z czekolady

Jogurtowy sernik z borówkami i polewą z białej czekolady to przepyszne ciasto o kremowej konsystencji, pasujące na każdą okazję. Szybkie przygotowanie ciasta.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Sernik z borówkami i polewą z czekolady

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

70

minut

Kuchnia: polska Danie: sernik Stopień trudności: łatwe

Do zrobienia sernika jogurtowego z wiśniową frużeliną użyłem twarogu półtłustego. Spód i boki ciasta zrobiłem z okrągłych biszkoptów. Sernik piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto według tego przepisu nie będzie zbyt słodkie, jeżeli lubisz słodkie ciasto, to zwiększ ilość cukru. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Sernik

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 500 g jogurtu typu greckiego

  • 2 jajka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

  • 40 g budyniu waniliowego – 1 opakowanie

  • kilka kropel olejku pomarańczowego

  • okrągłe biszkopty

  • 200 g borówek amerykańskich

  • Polewa z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady – 1 tabliczka

  • 40 g masła

Sernik z borówkami i polewą z czekolady – przepis

  • Borówki umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.Borówki amerykańskie
  • Twaróg przełóż do miski. Widelcem rozdrobnij na mniejsze kawałki. Dodaj jogurt grecki. Wymieszaj. Za pomocą blendera lub miksera wymieszaj, tak by masa nie miała grudek.Rozdrabnianie masy serowej
  • Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Wlej olejek cytrynowy. Skórkę kandyzowaną posiekaj nożem przed dodaniem. Składniki masy sernikowejWszystkie składniki wymieszaj rózgą lub mikserem na małych obrotach, na gładką masę sernikową. Mieszanie składników masy sernikowej
  • Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Na dno tortownicy połóż papier do pieczenia. Ułóż okrągłe biszkopty. Ułożony spód sernikaNa biszkopty rozłóż masę serową i wygładź wierzch. Ułóż borówki na wierzchu ciasta.Sernik z borówkami gotowy do pieczenia
  • Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut, jeżeli wierzch ciasta zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i odczekaj 15 minut. Wyjmij sernik i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu wyjmij sernik z formy i przełóż na talerz.
  • Rozpuść czekoladę białą w kąpieli wodnej. Dodaj do niej masło i mieszaj całość, aż połączy się w jednolity krem.Przygotowywanie polewy z białej czekolady
  • Ciepłą polewę z białej czekolady rozprowadź na całej powierzchni sernika z borówkami. Po wystygnięciu wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Sernik z borówkami i polewą z białej czekolady pokrój na porcje i podawaj schłodzony.Sernik z borówkami i polewą z białej czekolady

Podobne wpisy