Sernik z borówkami i polewą z czekolady
Jogurtowy sernik z borówkami i polewą z białej czekolady to przepyszne ciasto o kremowej konsystencji, pasujące na każdą okazję. Szybkie przygotowanie ciasta.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Sernik z borówkami i polewą z czekolady
12
porcji30
minut70
minutKuchnia: polska Danie: sernik Stopień trudności: łatwe
Do zrobienia sernika jogurtowego z wiśniową frużeliną użyłem twarogu półtłustego. Spód i boki ciasta zrobiłem z okrągłych biszkoptów. Sernik piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto według tego przepisu nie będzie zbyt słodkie, jeżeli lubisz słodkie ciasto, to zwiększ ilość cukru. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
Sernik
500 g twarogu półtłustego
500 g jogurtu typu greckiego
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
40 g budyniu waniliowego – 1 opakowanie
kilka kropel olejku pomarańczowego
okrągłe biszkopty
200 g borówek amerykańskich
Polewa z białej czekolady
100 g białej czekolady – 1 tabliczka
40 g masła
Sernik z borówkami i polewą z czekolady – przepis
- Borówki umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.
- Twaróg przełóż do miski. Widelcem rozdrobnij na mniejsze kawałki. Dodaj jogurt grecki. Wymieszaj. Za pomocą blendera lub miksera wymieszaj, tak by masa nie miała grudek.
- Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Wlej olejek cytrynowy. Skórkę kandyzowaną posiekaj nożem przed dodaniem. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą lub mikserem na małych obrotach, na gładką masę sernikową.
- Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Na dno tortownicy połóż papier do pieczenia. Ułóż okrągłe biszkopty. Na biszkopty rozłóż masę serową i wygładź wierzch. Ułóż borówki na wierzchu ciasta.
- Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut, jeżeli wierzch ciasta zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i odczekaj 15 minut. Wyjmij sernik i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu wyjmij sernik z formy i przełóż na talerz.
- Rozpuść czekoladę białą w kąpieli wodnej. Dodaj do niej masło i mieszaj całość, aż połączy się w jednolity krem.
- Ciepłą polewę z białej czekolady rozprowadź na całej powierzchni sernika z borówkami. Po wystygnięciu wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Sernik z borówkami i polewą z białej czekolady pokrój na porcje i podawaj schłodzony.