Ziemniaki faszerowane mięsem
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Danie to jest przykładem, co można wyczarować z ziemniaków.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Ziemniaki faszerowane mięsem
3
porcje60
minut20
minutKuchnia: polska Danie: ziemniaki faszerowane Stopień trudności: łatwe
Ja do przygotowania farszu użyłem mięsa z udźca indyka, ale równie dobre będzie mięso wieprzowe lub wołowe.
Składniki
300 g mięsa mielonego z udźca indyka
4 duże ziemniaki
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
plaster żółtego sera
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, oregano
kawałek cukinii
2 łyżki śmietany 18%
siekany koperekszczypiorek
Ziemniaki faszerowane mięsem – przepis
- Ziemniaki włóż do wody i wyszoruj szczoteczką. Umyj i włóż do garnka, zalej wodą około 2 cm powyżej ziemniaków. Posól. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika do najmniejszej i gotuj pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw do wystygnięcia.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem. Rozgrzej olej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smaż pod przykryciem do momentu, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni.
- Dodaj do cebuli mięso mielone. Wymieszaj i smaż pod przykryciem na małej mocy palnika przez 15 minut.
- Ziemniaki przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż każdą połówkę tak jak na zdjęciu. Wydrążone ziemniaki odłóż na talerz, będą potrzebne do farszu. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cukinię i wydrążone ziemniaki rozgniecione dokładnie widelcem i dodaj do przesmażonego mięsa i cebuli. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 170oC grzanie góra/ dół. Każdą wydrążoną połówkę ziemniaka wypełnij przygotowanym farszem. Faszerowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią. Ser żółty pokrój w paski i ułóż na wierzch. Wstaw naczynie z ziemniakami do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj ziemniaki faszerowane mięsem przez około 15 minut.
- Faszerowane ziemniaki mięsem podawaj ze śmietaną ułożoną na wierzchu oraz posypane szczypiorkiem i koperkiem.