Ziemniaki faszerowane mięsem
|

Ziemniaki faszerowane mięsem

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Danie to jest przykładem, co można wyczarować z ziemniaków.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Ziemniaki faszerowane mięsem

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

60

minut
Czas pieczenia

20

minut

Kuchnia: polska Danie: ziemniaki faszerowane Stopień trudności: łatwe
Ja do przygotowania farszu użyłem mięsa z udźca indyka, ale równie dobre będzie mięso wieprzowe lub wołowe.

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego z udźca indyka

  • 4 duże ziemniaki

  • 1 większa cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • plaster żółtego sera

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

  • kawałek cukinii

  • 2 łyżki śmietany 18%
    siekany koperek

  • szczypiorek

Ziemniaki faszerowane mięsem – przepis

  • Ziemniaki włóż do wody i wyszoruj szczoteczką. Umyj i włóż do garnka, zalej wodą około 2 cm powyżej ziemniaków. Posól. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika do najmniejszej i gotuj pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw do wystygnięcia.Ugotowane ziemniaki
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem. Rozgrzej olej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smaż pod przykryciem do momentu, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni.Usmażona cebula z czosnkiem
  • Dodaj do cebuli mięso mielone. Wymieszaj i smaż pod przykryciem na małej mocy palnika przez 15 minut.Usmażone mięso mielone
  • Ziemniaki przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż każdą połówkę tak jak na zdjęciu. Wydrążone ziemniaki odłóż na talerz, będą potrzebne do farszu. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Wydrążone ziemniaki
  • Cukinię i wydrążone ziemniaki rozgniecione dokładnie widelcem Rozgniecione ziemniakii dodaj do przesmażonego mięsa i cebuli. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszaj.Gotowy farsz
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 170oC grzanie góra/ dół. Każdą wydrążoną połówkę ziemniaka wypełnij przygotowanym farszem. Połówki ziemniaków wypełnione farszemFaszerowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią. Ser żółty pokrój w paski i ułóż na wierzch. Ziemniaki gotowe do zapiekaniaWstaw naczynie z ziemniakami do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj ziemniaki faszerowane mięsem przez około 15 minut.
  • Faszerowane ziemniaki mięsem podawaj ze śmietaną ułożoną na wierzchu oraz posypane szczypiorkiem i koperkiem.Ziemniaki faszerowane mięsem

Podobne wpisy