Zupa paprykowa
||

Zupa paprykowa z młodą kapustą

Wiosna, a więc korzystajmy z młodych warzyw. Proponuję dziś na obiad zupę paprykową z młodą kapustą na kiełbasie wędzonej. Prosty, szybki i niedrogi przepis.

Zapraszam na moje inne przepisy z papryką.

Zupa paprykowa z młodą kapustą

Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas gotowania

45

minut

Danie: zupa, danie mięsne
Stopień trudności: proste

Składniki

  • 2 papryki czerwone

  • 250 g kiełbasy wędzonej podwawelskiej

  • 50 g boczku wędzonego

  • duża marchewka

  • korzeń pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 200 g młodej kapusty

  • puszka pomidorów pokrojonych

  • 2 średnie ziemniaki

  • duża cebula

  • 2 duże ząbki czosnku

  • posiekany koperek

  • olej do smażenia

  • łyżeczka masła

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona…

Zupa paprykowa z młodą kapustą – przepis

  • Kiełbasę, boczek i cebulę pokrój w kostkę. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę.Wędlina i cebula pokrojonewarzywa pokrojonepuszka pomidorów
  • W garnku zagotuj 1,5 litra wody z zielem angielskim i listkiem laurowym. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kiełbasę i obsmaż na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj cebulę. Smaż do zeszklenia. Rozpuść masło na patelni i wszystko wymieszaj.Smażona kiełbasa z boczkiem i cebulą
  • Włóż do garnka wszystkie warzywa i zawartość patelni. Przeciśnij przez praskę czosnek. Posól i popieprz. Zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj puszkę pomidorów i pokrojone ziemniaki. Gotuj wszystko około 25 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec gotowania dopraw ziołami i papryką.
  • Podawaj zupę ze śmietaną i posypaną koperkiem.zupa paprykowa

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *