Zupa paprykowa z młodą kapustą
Wiosna, a więc korzystajmy z młodych warzyw. Proponuję dziś na obiad zupę paprykową z młodą kapustą na kiełbasie wędzonej. Prosty, szybki i niedrogi przepis.
Zapraszam na moje inne przepisy z papryką.
Zupa paprykowa z młodą kapustą
3
porcje20
minut45
minutDanie: zupa, danie mięsne
Stopień trudności: proste
Składniki
2 papryki czerwone
250 g kiełbasy wędzonej podwawelskiej
50 g boczku wędzonego
duża marchewka
korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
200 g młodej kapusty
puszka pomidorów pokrojonych
2 średnie ziemniaki
duża cebula
2 duże ząbki czosnku
posiekany koperek
olej do smażenia
łyżeczka masła
2 łyżki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona…
Zupa paprykowa z młodą kapustą – przepis
- Kiełbasę, boczek i cebulę pokrój w kostkę. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- W garnku zagotuj 1,5 litra wody z zielem angielskim i listkiem laurowym. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kiełbasę i obsmaż na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj cebulę. Smaż do zeszklenia. Rozpuść masło na patelni i wszystko wymieszaj.
- Włóż do garnka wszystkie warzywa i zawartość patelni. Przeciśnij przez praskę czosnek. Posól i popieprz. Zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj puszkę pomidorów i pokrojone ziemniaki. Gotuj wszystko około 25 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec gotowania dopraw ziołami i papryką.
- Podawaj zupę ze śmietaną i posypaną koperkiem.