Ryba w chrupiącej panierce
Klasyczne danie kuchni polskiej ryba w panierce. Proponuję usmażyć filet z miruny i podać z ziemniakami oraz surówką. Proste i szybkie danie obiadowe.
O rybie miruna
Dlaczego od dłuższego czasu na naszym stole gości ryba miruna? Z kilku powodów. Miruna to ryba morska dziko żyjąca w głębokich wodach zachodniego Pacyfiku. Ryba ta posiada delikatne w smaku chude mięso i jest niskokaloryczna. Zawiera sporo wartościowego białka, bo około 15 g/100 g. Miruna nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. Smakuje wybornie na ciepło, jak i zimno. Zapraszam na moje przepisy na dania z ryb.
Ryba w chrupiącej panierce
2
porcje20
minut15
minutDanie: mięsne, danie główne
Stopień trudności: łatwe
Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Przed smażeniem odmroź rybę. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.
Składniki
400g filet mrożonej miruny
2 jajka
4 łyżki oleju rzepakowego
mąka pszenna
bułka tarta
sok z cytryny
kawałek cebuli – opcjonalnie
przyprawy: sól, pieprz czarny
Ryba w chrupiącej panierce – przepis
- Umyj filety w letniej wodzie, tak by glazura się rozpuściła. Osusz ręcznikiem papierowym. Odłóż rybę do odmrożenia.
- Przygotuj mąkę i bułkę tartą. Rozmąć jajka na talerzu.
- Rozmrożoną rybę osusz starannie ręcznikiem papierowym. Skrop sokiem z cytryny. Posól i popieprz z obu stron. Każdy kawałek obtaczaj dokładnie w mące. Jest to ważne, gdyż mąka ma za zadanie wchłaniać wilgoć z ryby oraz wiązać całą panierkę by nie odchodziła.Następnie zanurz w jajku z obu stron. Powtórnie obtocz w mące i jeszcze raz w jajku. Na koniec obtocz w bułce tartej. Nadmiar bułki delikatnie strzep.
- Na patelni rozgrzej olej. Sprawdź temperaturę oleju. Porada: wrzuć na rozgrzany olej kawałeczek panierki z ryby. Jeżeli wokół zaczną się pojawiać bąbelki, będzie to oznaczać, że olej jest dostatecznie rozgrzany.
- Układaj kawałki ryby na patelni. Ustaw moc palnika na średnią. Chodzi o to by panierka, gwałtownie się nie zapiekła. Ciepło powinno przechodzić do ryby. Smaż od 6 do 7 minut. Po czym przewróć na drugą stronę. W razie potrzeby uzupełnij olej. Drugą stronę smaż około 5, 6 minut. Czas smażenia jest orientacyjny i zależy od grubości kawałków ryby.
- Jeżeli chcesz rybę podawać z ziemniakami, to musisz ziemniaki ugotować razem z usmażeniem miruny. Gdyż ryba powinna trafić na talerz gorąca. Tylko wtedy panierka będzie chrupka a mięso najdelikatniejsze. Podawaj z surówką. Polecam moją surówkę z selera naciowego lub surówkę Ireny.