Ryba duszona z papryką i kapustą

Ryba duszona z papryką i kapustą to propozycja na szybki smaczny i lekkostrawny obiad. Danie podane z ryżem ucieszy oko, jak również podniebienie.

Zapraszam do moich przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Ryba duszona z papryką i kapustą

Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas duszenia

35

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: danie z ryb / Stopień trudności: łatwe

Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Przed smażeniem odmroź rybę. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.

Składniki

  • 400 g fileta z miruny

  • 1 duża papryka czerwona

  • 2 średnie cebule

  • pomidor

  • 300 g poszatkowanej młodej kapusty

  • 200 g mrożonych warzyw (marchewka, seler, por, pietruszka) – opcjonalnie

  • olej do smażenia

  • posiekany koperek

  • przyprawy: sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, majeranek…

  • 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy

  • 1 łyżka śmietany 18%

Ryba duszona z papryką i kapustą – przepis

  • Filet umyj pod ciepłą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie cytryną. Posól, popieprz i odstaw.Filet miruny
  • Poszatkuj nożem kapustę. Paprykę przekrój na pół. Usuń końcówkę z gniazdem nasiennym. Umyj. Pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Sparz pomidor i zdejmij skórkę. Pokrój w kostkę.WarzywaPokrojona cebula i papryka
  • Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę. Smaż do momentu zeszklenia. Dodaj paprykę, kapustę i ewentualnie warzywa korzeniowe. Wrzuć ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Wszystko podlej szklanką wody. Posól i popieprz. Dodaj zioła. Wszystkie składniki wymieszaj. Zagotuj.Warzywa na patelni
  • Ułóż na warzywach rybę. Duś pod przykryciem, na małej mocy palnika około 30 minut. Uzupełniaj w czasie duszenia wodę na patelni.Duszenie ryby
  • Wyjmij gotową rybę na talerz. Wlej do kubka trochę sosu, włóż łyżkę śmietany. Wymieszaj, tak by nie było grudek. Wlej do sosu. Posyp sos koperkiem i wymieszaj. Włóż rybę do sosu warzywnego i chwilę podduś.
    Podawaj z ryżem posypanym koperkiem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *