Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem kiszonym pyszne i proste w wykonaniu. Mogą być podane jako danie główne z ziemniakami lub jako zimna przekąska.
Zaprasza do moich innych przepisów na dania rybne oraz na Instagram.
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem kiszonym
Ilość porcji – 4 porcje Czas przygotowania – 30 minut Czas oczekiwania – 2 godziny
Kuchnia: polska / Potrawa: śledź w śmietanie / Stopień trudności: łatwe
Składniki
- 700 g filetów śledziowych
- 1 średnie jabłko
- 1/2 średniej cebuli czerwonej
- 300 g śmietany kwaśnej 18 %
- garść siekanego koperku
- 1 jajko do dekoracji
- 2 małe ogórki kiszone
- sok z cytryny
- przyprawy: pieprz czarny
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem kiszonym – przepis
Zakupione filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą. Włóż do miski z zimną wodą. Mocz, zmieniając co pewien czas, kilka razy wodę. Długość moczenia zależy od stopnia zasolenia śledzi. Po wymoczeniu osusz filety ręcznikiem papierowym. Pokrój płaty na paski o szerokości 3 cm. Ugotuj jajko na twardo.
Jabłko obierz. Usuń gniazdo nasienne, ogonek i szypułkę. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj.
Pokrojone składniki przełóż do miski. Dodaj śmietanę i sok z cytryny. Popieprz. Wszystko wymieszaj.
W salaterce ułóż śledzie i pozostałe składniki. Wszystko delikatnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Spróbuj smak i ewentualnie dopraw.
Śledzie możesz udekorować pokrojonym jajkiem i koperkiem. Przed podaniem odstaw do lodówki, by potrawa przeszła wszystkimi smakami.