Barszcz czerwony

Barszcz czerwony na bulionie

Polecam przepis na klasyczny barszcz czerwony na bulionie. Można go podać z ziemniakami. Po przecedzeniu wspaniale pasuje do pierogów, uszek, czy naleśników.

Zapraszam do przepisów na inne moje zupy oraz na Instagram.

Barszcz czerwony na bulionie

Ilość porcji – 3 porcje  Czas przygotowania – 80 minut  Czas gotowania  – 15 minut

Kuchnia: polska / Potrawa: zupa / Stopień trudności: łatwe

Barszcz przygotowałem na bulionie drobiowo-warzywnym według tego przepisu. Oczywiście możesz ugotować zupę na mięsie lub wywarze warzywnym. Mój wywar miałem zawekowany w słoiku o pojemności 0,5 litra. Do bulionu dodałem 250 ml wody, gdyż jest esencjonalny.

Składniki

  • 0,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
  • 3 średnie buraki
  • sok z buraka-opcjonalnie
  • przyprawy sól, pieprz czarny, majeranek…
  • sok z cytryny

Barszcz czerwony na bulionie-przepis

Buraki umyj, Włóż do garnka i zalej wodą, tak by zakryła je. Zagotuj i gotuj na średniej mocy palnika do miękkości. Ostudź i obierz ze skórki.

Buraki ugotowane i obrane

Obrane buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Starte buraki

Wlej do garnka bulion oraz w razie potrzeby dolej wody. Jeżeli gotujesz na mięsie, to w czasie gotowania buraków możesz przygotować wywar. Zagotuj wywar. Dodaj starte buraki oraz jeżeli lubisz sok z buraka. Dopraw sokiem z cytryny, majerankiem, solą i pieprzem.

Bulion
Sok z buraków

Wszystko pogotuj chwilę.

Ugotowany czerwony barszcz

Barszcz podawaj np. z gniecionymi i pieczonym ziemniakami z wg tego przepisu.

Barszcz czerwony

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *