Barszcz czerwony na bulionie
Polecam przepis na klasyczny barszcz czerwony na bulionie. Można go podać z ziemniakami. Po przecedzeniu wspaniale pasuje do pierogów, uszek, czy naleśników.
Zapraszam do przepisów na inne moje zupy oraz na Instagram.
Barszcz czerwony na bulionie
Ilość porcji – 3 porcje Czas przygotowania – 80 minut Czas gotowania – 15 minut
Kuchnia: polska / Potrawa: zupa / Stopień trudności: łatwe
Barszcz przygotowałem na bulionie drobiowo-warzywnym według tego przepisu. Oczywiście możesz ugotować zupę na mięsie lub wywarze warzywnym. Mój wywar miałem zawekowany w słoiku o pojemności 0,5 litra. Do bulionu dodałem 250 ml wody, gdyż jest esencjonalny.
Składniki
- 0,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
- 3 średnie buraki
- sok z buraka-opcjonalnie
- przyprawy sól, pieprz czarny, majeranek…
- sok z cytryny
Barszcz czerwony na bulionie-przepis
Buraki umyj, Włóż do garnka i zalej wodą, tak by zakryła je. Zagotuj i gotuj na średniej mocy palnika do miękkości. Ostudź i obierz ze skórki.
Obrane buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Wlej do garnka bulion oraz w razie potrzeby dolej wody. Jeżeli gotujesz na mięsie, to w czasie gotowania buraków możesz przygotować wywar. Zagotuj wywar. Dodaj starte buraki oraz jeżeli lubisz sok z buraka. Dopraw sokiem z cytryny, majerankiem, solą i pieprzem.
Wszystko pogotuj chwilę.
Barszcz podawaj np. z gniecionymi i pieczonym ziemniakami z wg tego przepisu.