Naleśniki z warzywami i mięsem
Zapraszam na przepyszne naleśniki z warzywami i mięsem. Polane jedwabistym sosem jogurtowo – musztardowym mogą stanowić danie główne lub być podane na kolację.
Zapraszam do moich innych przepisów na naleśniki oraz na Instagram.
Naleśniki z warzywami i mięsem
12
naleśników45
minut25
minutDo farszu użyłem mięsa mielonego z karkówki i udźca indyka. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto naleśnikowe
160 g mąki tortowej typ 450 – 1 szklanka
165 ml mleka o zawartości 3,2% tłuszczu – 0,7 szklanki
165 ml wody – 0,7 szklanki
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Farsz
200 g mięsa mielonego
1/2 małej cukinii
4 małe pieczarki
1 średnia cebula
nieduży kawałek selera
1 mała marchewka
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona, zioła prowansalskie, majeranek
siekany koperek
Sos jogurtowo – musztardowy
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz czarny
posiekany koperek
Naleśniki z warzywami i mięsem – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiej przez sito do miski. W ten sposób usuniesz ewentualne paprochy i jednocześnie ją napowietrzysz. Wlej do naczynia, całe mleko i połowę wody. Dodaj cukier, który spowoduje, że placki będą miały ładny kolor po usmażeniu. Wbij do płynu jajko. Posól płyn. Rózgą dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem i wodą. Zacznij wlewać płyn do mąki. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Wlej do ciasta olej. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Przed smażeniem pierwszego naleśnika, nagrzej dobrze patelnię. W ten sposób pierwszy placek będzie zawsze udany. Wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż do zarumienienia się placka. Przewróć na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na talerz. Dobierz tak moc palnika, by zapiekanie placków nie następowało za szybko, bo będą surowe w środku. Upieczone placki odkładaj na talerz odwrócony do góry nogami. - Oczyść pieczarki. Umyj pod bieżącą wodą. Umyj połowę cukinii. Obierz czosnek i cebulę. Obierz seler, marchewkę i umyj pod bieżącą wodą. Pieczarki, seler i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Ząbki czosnku posiekaj nożem. Rozgrzej na patelni olej. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj posiekany czosnek i chwilę podsmaż. Włóż na patelnię starte warzywa i mielone mięso. Wymieszaj wszystkie składniki. Posól, popieprz i przypraw ziołami farsz. Wlej 1/2 szklanki wody i duś wszystko pod przykryciem przez 10 minut. Od czasu do czasu mieszaj. Zdejmij pokrywkę i odparuj płyn. Gotowy farsz odstaw do wystygnięcia.
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Nakładaj farsz na placek i zwijaj w rulon. Odkładaj naleśniki do naczynia żaroodpornego. Posmaruj naleśniki olejem.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw naczynie z naleśnikami. Piecz bez przykryci przez 15 minut. Włącz termoobieg i piecz do zarumienienia. Wyłącz piekarnik.
- Włóż do miseczki jogurt, majonez, musztardę i miód. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek. Wszystko wymieszaj.
- Naleśniki przełóż na talerz i polej sosem.