Zrazy faszerowane z mięsa mielonego podane z kaszą jęczmienną i surówką
|

Zrazy faszerowane z mięsa mielonego

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem wędzonym, ogórkiem kiszonym i cebulą to moja propozycja na niedzielny obiad. Smak potrawy zaskoczy cię. Polecam.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Zrazy faszerowane z mięsa mielonego

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

40

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: zrazy faszerowane/ Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia zrazów użyłem mięsa mielonego z udźca indyka oraz z karkówki w proporcji 1:1. Według mnie taki skład mięsa jak najbardziej nadaje się na różnego rodzaju potrawy z mięsa mielonego. Ma wyborny smak oraz bardzo dobrze się wyrabia i formuje. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 175 g mięsa mielonego z udźca indyka

  • 175 g mięsa mielonego z karkówki

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1 jajko

  • 50 g boczku wędzonego

  • 1 średni ogórek kiszony

  • 1 większa cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • garść grzybów suszonych

  • 2 łyżki ulubionej musztardy

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, suszone owoce jałowca

  • olej do smażenia

  • mąka do obtaczania zrazów

  • koperek siekany

Zrazy faszerowane z mięsa mielonego – przepis

  • Suszone grzyby opłucz pod bieżącą wodą. Włóż do rondelka, zalej gorącą wodą i gotuj na małej mocy palnika.Gotowanie suszonych grzybów
  • Boczek wędzony i ogórka kiszonego pokrój w nie za dużą kostkę. Cebulę obierz i 1/2 pokrój w kostkę, a resztę w piórka. Obierz czosnek i posiekaj na drobno nożem. Przygotuj przyprawy potrzebne do zrazów faszerowanych z mielonego mięsa. Pokrojone składniki Farszu. PrzyprawyRozgrzej na patelni olej, dodaj połowę cebuli pokrojoną w kostkę i smaż na małej mocy palnika do lekkiego zarumienienia się. Pod koniec dodaj czosnek. Odstaw do przestygnięcia.
  • Mielone mięso przełóż do miski, w której będziesz je wyrabiać. Wbij jajko, wsyp 2 łyżki bułki tartej, przypraw solą i pieprzem oraz ziołami. Dodaj usmażoną cebulę z czosnkiem. Składniki masy mięsnejWszystkie składniki staranie wymieszaj przez kilka minut, mięso stanie się bardziej elastyczne i łatwiej uformujesz zrazy.
  • Wyrobione mięso mielone na zrazy podziel na 4 części. Ułóż na blacie kuchennym kawałek folii spożywczej. Połóż na folię porcję masy mięsnej i dłonią rozpłaszcz na placek o grubości około 1 cm. Posmaruj musztardą, zostawiając margines z brzegu. Ułóż na mięsie farsz z boczku, ogórka kiszonego oraz cebuli pokrojonej w kostkę.Farsz ułożony na masie mięsnej Podnieś rogi folii, tak by brzegi mięsa zaczęły na siebie zachodzić. Dłońmi umoczonymi w wodzie uformuj kształt zraza. Wsyp na talerz mąkę. Obtocz zraza w mące. Postępuj podobnie z pozostałymi porcjami mięsa.Zrazy obtoczone w mące
  • Rozgrzej na patelni olej. Ułóż na rozgrzanym tłuszczu zrazy i smaż z obu stron na złoty kolor. Obsmażanie zrazówObsmażone zrazy przełóż do garnka o grubym dnie. Włóż na patelnię cebulę pokrojoną w piórka boczek wędzony, jeżeli pozostał z farszu. Smaż do momentu zarumienienia.Smażenie cebuli pokrojonej w piórka
  • Do garnka ze zrazami wlej wywar z gotowanych suszonych grzybów oraz włóż grzyby. Wlej szklankę wody. Przypraw solą i pieprzem, dodaj ziele angielski, liść laurowy oraz owoce jałowca, Przełóż z patelni przysmażoną cebulę. Duś pod przykryciem przez około 40 minut. Duszenie zrazówOd czasu do czasu poruszaj garnkiem, aby zrazy nie przywarły. W razie potrzeby uzupełnij sos wodą. Na koniec duszenia przypraw ziołami prowansalskimi i majerankiem, Sos zapraw śmietaną. Zrazy faszerowane z mięsa mielonego możesz podać posypane koperkiem z kaszą jęczmienną i ulubioną surówką.Zrazy faszerowane z mięsa mielonego podane z kaszą jęczmienną i surówka

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *