Zrazy faszerowane z mięsa mielonego
Zrazy z mięsa mielonego faszerowane boczkiem wędzonym, ogórkiem kiszonym i cebulą to moja propozycja na niedzielny obiad. Smak potrawy zaskoczy cię. Polecam.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego
2
porcje30
minut40
minutKuchnia: polska / Potrawa: zrazy faszerowane/ Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia zrazów użyłem mięsa mielonego z udźca indyka oraz z karkówki w proporcji 1:1. Według mnie taki skład mięsa jak najbardziej nadaje się na różnego rodzaju potrawy z mięsa mielonego. Ma wyborny smak oraz bardzo dobrze się wyrabia i formuje. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
175 g mięsa mielonego z udźca indyka
175 g mięsa mielonego z karkówki
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
50 g boczku wędzonego
1 średni ogórek kiszony
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
garść grzybów suszonych
2 łyżki ulubionej musztardy
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, suszone owoce jałowca
olej do smażenia
mąka do obtaczania zrazów
koperek siekany
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego – przepis
- Suszone grzyby opłucz pod bieżącą wodą. Włóż do rondelka, zalej gorącą wodą i gotuj na małej mocy palnika.
- Boczek wędzony i ogórka kiszonego pokrój w nie za dużą kostkę. Cebulę obierz i 1/2 pokrój w kostkę, a resztę w piórka. Obierz czosnek i posiekaj na drobno nożem. Przygotuj przyprawy potrzebne do zrazów faszerowanych z mielonego mięsa. Rozgrzej na patelni olej, dodaj połowę cebuli pokrojoną w kostkę i smaż na małej mocy palnika do lekkiego zarumienienia się. Pod koniec dodaj czosnek. Odstaw do przestygnięcia.
- Mielone mięso przełóż do miski, w której będziesz je wyrabiać. Wbij jajko, wsyp 2 łyżki bułki tartej, przypraw solą i pieprzem oraz ziołami. Dodaj usmażoną cebulę z czosnkiem. Wszystkie składniki staranie wymieszaj przez kilka minut, mięso stanie się bardziej elastyczne i łatwiej uformujesz zrazy.
- Wyrobione mięso mielone na zrazy podziel na 4 części. Ułóż na blacie kuchennym kawałek folii spożywczej. Połóż na folię porcję masy mięsnej i dłonią rozpłaszcz na placek o grubości około 1 cm. Posmaruj musztardą, zostawiając margines z brzegu. Ułóż na mięsie farsz z boczku, ogórka kiszonego oraz cebuli pokrojonej w kostkę. Podnieś rogi folii, tak by brzegi mięsa zaczęły na siebie zachodzić. Dłońmi umoczonymi w wodzie uformuj kształt zraza. Wsyp na talerz mąkę. Obtocz zraza w mące. Postępuj podobnie z pozostałymi porcjami mięsa.
- Rozgrzej na patelni olej. Ułóż na rozgrzanym tłuszczu zrazy i smaż z obu stron na złoty kolor. Obsmażone zrazy przełóż do garnka o grubym dnie. Włóż na patelnię cebulę pokrojoną w piórka boczek wędzony, jeżeli pozostał z farszu. Smaż do momentu zarumienienia.
- Do garnka ze zrazami wlej wywar z gotowanych suszonych grzybów oraz włóż grzyby. Wlej szklankę wody. Przypraw solą i pieprzem, dodaj ziele angielski, liść laurowy oraz owoce jałowca, Przełóż z patelni przysmażoną cebulę. Duś pod przykryciem przez około 40 minut. Od czasu do czasu poruszaj garnkiem, aby zrazy nie przywarły. W razie potrzeby uzupełnij sos wodą. Na koniec duszenia przypraw ziołami prowansalskimi i majerankiem, Sos zapraw śmietaną. Zrazy faszerowane z mięsa mielonego możesz podać posypane koperkiem z kaszą jęczmienną i ulubioną surówką.