Bułeczki drożdżowe z makiem

Dla smakoszy maku i nie tylko mam przepis na bajeczne w smaku i proste w wykonaniu zawijane bułeczki drożdżowe z masą makową i lukrem cytrynowym.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Bułeczki drożdżowe z makiem

Recipe by Marek
Ilość porcji

12-14

bułeczek
Czas przygotowania

90

minut
Czas pieczenia

25

minut

Do przygotowania drożdżówek wykorzystałem gotową masę makową z puszki. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki tortowej typ 450-3 i 1/4 szklanki

  • 100 g cukru – mniej niż 1/2 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego -1/2 paczki 16 gramowej

  • 14 g drożdży suchych – 2 opakowania lub 50 g drożdży świeżych

  • 2 żółtka

  • 1 całe jajko

  • 100 g masła-1/2 kostki

  • 200 ml mleka- 0,8 szklanki

  • 800 g masy makowej

  • szczypta soli

  • Lukier

  • sok z 1/3 cytryny

  • 2/3 szklanki cukru pudru

Bułeczki drożdżowe z makiem – przepis

  • Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową. Rozpuść w garnku masło. Podgrzej mleko. Drożdże świeże dokładnie rozetrzyj z łyżką cukru (do rozpuszczenia), następnie dodaj 2 łyżki mąki oraz 1/3 ilości mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Drożdże instant wsyp do ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Przesiej przez sito do miski mąkę. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Posól. Wszystkie suche składniki wymieszaj. Dodaj rozczyn drożdżowy. Wbij do miski 1 całe jajko i 2 żółtka. Wlej ciepłe mleko. Mieszaj ciasto ręką lub mikserem do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Wlej do ciasta rozpuszczone masło. Mieszaj ciasto około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.Wyrośnięte ciasto drożdżowe
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, oprósz mąką i chwilę wyrabiaj, by usunąć pęcherze powietrza. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na prostokąty o wymiarach 35×25 cm.Rozwałkowane ciasto
  • Rozsmaruj masę makową na całej powierzchni prostokątów. Rozłożona masa makowaZwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku. Zwijanie ciastaZwinięte ciasto z masą makowąNastępnie pokrój każdy wałek w poprzek na 7-8 części. Ułóż na środku każdego kawałka okrągły trzonek łyżki drewnianej i wciśnij go do dołu.Formowanie bułeczek Tak uformowane bułeczki drożdżowe z makiem odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.Bułeczki gotowe do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180o C, grzanie góra/dół. Każdą bułkę posmaruj roztrzepanym białkiem i wstaw do piekarnika, Piecz przez 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone bułeczki drożdżowe z makiem ułóż na kratce do wystygnięcia.Upieczone bułeczki drożdżowe
  • Wlej do kubka sok z cytryny, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Polej gotowym lukrem bułeczki i pozostaw do zastygnięcia.Bułeczki polane lukrem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *