Bułeczki drożdżowe z makiem
Dla smakoszy maku i nie tylko mam przepis na bajeczne w smaku i proste w wykonaniu zawijane bułeczki drożdżowe z masą makową i lukrem cytrynowym.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Bułeczki drożdżowe z makiem
12-14
bułeczek90
minut25
minutDo przygotowania drożdżówek wykorzystałem gotową masę makową z puszki. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto drożdżowe
500 g mąki tortowej typ 450-3 i 1/4 szklanki
100 g cukru – mniej niż 1/2 szklanki
8 g cukru wanilinowego -1/2 paczki 16 gramowej
14 g drożdży suchych – 2 opakowania lub 50 g drożdży świeżych
2 żółtka
1 całe jajko
100 g masła-1/2 kostki
200 ml mleka- 0,8 szklanki
800 g masy makowej
szczypta soli
Lukier
sok z 1/3 cytryny
2/3 szklanki cukru pudru
Bułeczki drożdżowe z makiem – przepis
- Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową. Rozpuść w garnku masło. Podgrzej mleko. Drożdże świeże dokładnie rozetrzyj z łyżką cukru (do rozpuszczenia), następnie dodaj 2 łyżki mąki oraz 1/3 ilości mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Drożdże instant wsyp do ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Przesiej przez sito do miski mąkę. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Posól. Wszystkie suche składniki wymieszaj. Dodaj rozczyn drożdżowy. Wbij do miski 1 całe jajko i 2 żółtka. Wlej ciepłe mleko. Mieszaj ciasto ręką lub mikserem do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Wlej do ciasta rozpuszczone masło. Mieszaj ciasto około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, oprósz mąką i chwilę wyrabiaj, by usunąć pęcherze powietrza. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na prostokąty o wymiarach 35×25 cm.
- Rozsmaruj masę makową na całej powierzchni prostokątów. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokrój każdy wałek w poprzek na 7-8 części. Ułóż na środku każdego kawałka okrągły trzonek łyżki drewnianej i wciśnij go do dołu. Tak uformowane bułeczki drożdżowe z makiem odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180o C, grzanie góra/dół. Każdą bułkę posmaruj roztrzepanym białkiem i wstaw do piekarnika, Piecz przez 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone bułeczki drożdżowe z makiem ułóż na kratce do wystygnięcia.
- Wlej do kubka sok z cytryny, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Polej gotowym lukrem bułeczki i pozostaw do zastygnięcia.