Babka pomarańczowa na oleju
Puszystą i wilgotną babkę pomarańczową na oleju polaną aromatycznym pomarańczowym lukrem, zrobisz szybko i w prosty sposób, korzystając z tego przepisu.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Babka pomarańczowa na oleju
12
porcji25
minut45
minutKuchnia: polska Danie: babka ucierana Stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeżeli lubisz słodkie ciasto, to zwiększ ilość cukru. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto
2 średnie pomarańcze
320 g mąki tortowej 450-2 szklanki
3 jajka
150 g cukru pudru – niepełna szklanka
8 g cukru wanilinowego-1/2 opakowania
120 g oleju-nieco ponad 1/2 szklanki
starta skórka z 1 pomarańczy
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki soku z pomarańczy
olejek pomarańczowy
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
Lukier
130 g cukru pudru-3/4 szklanki
4 łyżki soku z pomarańczy
Babka pomarańczowa na oleju-przepis
- Umyj dokładnie szczoteczką pomarańcze. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy. Wyciśnij sok z obu owoców. Odstaw.
- Wsyp do mąki 1 kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia. Przesiej mąkę do miski i odstaw. Odmierz inne składniki.
- Wbij do miski 3 jajka. Dodaj szczyptę soli, 150 g cukru pudru i 8 g cukru wanilinowego. Ucieraj mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż powstanie puszysta masa. Nie ucieraj za długo, bo rozbijesz pęcherzyki powietrza i babka może nie wyrosnąć.
- Dodaj do masy olej. Zmniejsz obroty miksera do najmniejszych. Miksuj do połączenia. Włóż do masy startą skórkę z pomarańczy i dodaj kilka kropli olejku pomarańczowego, miksuj do połączenia. Dodawaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj mikserem tylko do połączenia składników.
- Formę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
- Nagrzej piekarnik do 180° C, grzanie góra/dół. Wstaw formę z ciastem do piekarnika. Piecz babkę pomarańczową przez 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczona. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. Wyjmij babkę pomarańczową z formy i wystudź na kratce.
- Wsyp do kubka 130 g cukru pudru i wlej 4 łyżki soku z pomarańczy. Zacznij ucierać łyżką cukier z sokiem. Gęstość lukru reguluj ilością soku. Ucieraj do momentu, aż powstanie gładka jedwabista masa. Tak zrobionym lukrem pomarańczowym udekoruj babkę pomarańczową.