|

Jabłecznik na biszkoptach bez pieczenia

Jabłecznik na biszkoptach bez pieczenia to idealne ciasto na upalne letnie dni. Bardzo prosty i łatwy przepis. To doskonała alternatywa dla pieczonego jabłecznika.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Jabłecznik na biszkoptach bez pieczenia

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

60

minut
Czas tężenia

kilka

godzin

Kuchnia: polska  Danie: jabłecznik  Stopień trudności: łatwe

Ciasto można zrobić z surowych jabłek, jak również z jabłek prażonych ze słoika. Jabłeczni zrobiłem w kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 1,5 kg obranych kwaskowatych jabłek lub duży słoik prażonych jabłek

  • 2 galaretki agrestowe z cukrem

  • 16 biszkoptów

  • 13 biszkoptów typu delicje

  • 100 g rodzynek

  • kandyzowana skórka z pomarańczy

  • 2 łyżki soku z cytryny

Jabłecznik na biszkoptach bez pieczenia – przepis

  • Wyłóż dno tortownicy biszkoptami. Odmierz 200 ml gorącej wody, wsyp 2 galaretki i dokładnie wymieszaj, by żelatyna całkiem się rozpuściła. Odstaw.Tortownica wyłożona biszkoptami i rozpuszczona galaretka
  • Umyj jabłka pod bieżącą wodą. Obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w centymetrową kostkę. Jabłka pokrojone w kostkęKandyzowaną skórkę pomarańczową posiekaj nożem na mniejsze części. Przełóż pokrojone jabłka do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Wsyp umyte rodzynki i posiekaną skórkę, wymieszaj. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystko wymieszaj.Składniki masy jabłkowej Wlej 1/4 szklanki wody. Smaż jabłka na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, wlej rozpuszczoną galaretkę i wymieszaj. Ostudź w naczyniu z zimną wodą.Łączenie masy jabłkowej z galaretką
  • Gotowa masa jabłkowa z galaretką
  • Jeżeli będziesz korzystał z jabłek prażonych ze słoika, to przełóż jabłka do miski, dodaj ostudzoną galaretkę i wymieszaj. W obu przypadkach wstaw naczynie z jabłkami do lodówki, by masa stężała. Wystarczy 45 minut.
  • Przełóż masę jabłkową na ułożone biszkopty. Rozkładanie masy jabłkowej na biszkoptachWierzch wyrównaj. Ułóż na wyrównanej masie jabłkowej biszkopty typu delicje. Wstaw tortownicę do lodówki na kilka godzin, by jabłecznik na biszkoptach dobrze stężał.Gotowy jabłecznik na biszkoptach
  • Przełóż ciasto na talerz i pokrój w kostkę.Jabłecznik na biszkoptach bez pieczenia

Podobne wpisy