Knedle ziemniaczane z mięsem
Knedle ziemniaczane z mięsem to przepyszne kluski nadziewane mięsem wieprzowym i warzywami. Jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Zapraszam do moich innych przepisów na kluski oraz na Instagram.
Knedle ziemniaczane z mięsem
12
sztuk45
minut6
minutKuchnia: polska / Potrawa: knedle/ Stopień trudności: łatwe
Farsz do knedli ziemniaczanych przygotowałem z gulaszu z szynki oraz warzyw, który został z wczorajszego obiadu. Na farsz możesz przeznaczyć każde gotowane lub duszone mięso wieprzowe, wołowe czy też z drobiu. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto ziemniaczane
600 g obranych ziemniaków
200 g mąki tortowej – 1i 1/3 szklanki
1 jajko
sól
olej do gotowania knedli
mąka do podsypywania
Farsz
300 g mięsa z warzywami
1 średnia cebula
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
Knedle ziemniaczane z mięsem – przepis
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą, posól i ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż cebulę do zarumienienia.
- Ugotowane lub upieczone mięso wraz z połową usmażonej cebuli zmiel maszynką do mięsa, lub rozdrobnij blenderem. Do mięsa możesz dodać ugotowane warzywa. Farsz przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Żeby łatwiej formować knedle, możesz z farszu zrobić kulki o 3 cm średnicy.
- Przełóż przeciśnięte ziemniaki do miski. Przesiej mąkę i dodaj jajko. Posól. Ręką wymieszaj składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto ziemniaczane przygotuj tuż przed lepieniem knedli. Ciasto nie może długo stać, bo zrobi się rzadkie.
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Wlej do wody 3 łyżki oleju. Posyp blat mąką. Uformuj z ciasta wałek o średnicy 5 cm. Podziel go na części o grubości około 3 cm. Spłaszcz część ciasta w kształt owalu. Ułóż na środku kulkę z farszu i uformuj kulę, dokładnie zlepiając brzegi ciasta. Gotowe ziemniaczane knedle z mięsem układaj na blacie posypanym mąką.
- Wkładaj gotowe knedle do lekko gotującej się wody. Delikatnie zamieszaj, aby nie przywarły do dna. Gotuj 5 – 6 minut od wypłynięcia. Ugotowane knedle ziemniaczane z mięsem wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.
- Knedle ziemniaczane z mięsem podawaj polane tłuszczem z zarumienioną cebulką. Bardzo do nich pasuje surówka z pomidora, cebulki i kiszonego ogórka. Równie pyszne są knedle na drugi dzień, pokrojone w plastry i odsmażone na tłuszczu na złoty kolor.