Knedle ziemniaczane z mięsem

Knedle ziemniaczane z mięsem

Knedle ziemniaczane z mięsem to przepyszne kluski nadziewane mięsem wieprzowym i warzywami. Jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Zapraszam do moich innych przepisów na kluski oraz na Instagram.

Knedle ziemniaczane z mięsem

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

sztuk
Czas przygotowania

45

minut
Czas gotowania

6

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: knedle/ Stopień trudności: łatwe

Farsz do knedli ziemniaczanych przygotowałem z gulaszu z szynki oraz warzyw, który został z wczorajszego obiadu. Na farsz możesz przeznaczyć każde gotowane lub duszone mięso wieprzowe, wołowe czy też z drobiu. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto ziemniaczane

  • 600 g obranych ziemniaków

  • 200 g mąki tortowej – 1i 1/3 szklanki

  • 1 jajko

  • sól

  • olej do gotowania knedli

  • mąka do podsypywania

  • Farsz

  • 300 g mięsa z warzywami

  • 1 średnia cebula

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek

Knedle ziemniaczane z mięsem – przepis

  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą, posól i ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
    Gotowanie ziemniakówZiemniaki przeciśnięte przez praskę
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, dodaj pokrojoną cebulę. Smaż cebulę do zarumienienia.Smażenie cebuli
  • Ugotowane lub upieczone mięso Mięso z warzywami do farszuwraz z połową usmażonej cebuli zmiel maszynką do mięsa, lub rozdrobnij blenderem. Do mięsa możesz dodać ugotowane warzywa. Farsz przypraw solą, pieprzem i ziołami. Przyprawianie farszuWszystko dokładnie wymieszaj. Żeby łatwiej formować knedle, możesz z farszu zrobić kulki o 3 cm średnicy.Kulki z farszu do nadziania knedli
  • Przełóż przeciśnięte ziemniaki do miski. Przesiej mąkę i dodaj jajko. Posól. Składniki na ciasto ziemniaczaneRęką wymieszaj składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto ziemniaczane przygotuj tuż przed lepieniem knedli. Ciasto nie może długo stać, bo zrobi się rzadkie.Ciasto ziemniaczane
  • W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Wlej do wody 3 łyżki oleju. Posyp blat mąką. Uformuj z ciasta wałek o średnicy 5 cm. Podziel go na części o grubości około 3 cm. Spłaszcz część ciasta w kształt owalu. Ułóż na środku kulkę z farszu i uformuj kulę, dokładnie zlepiając brzegi ciasta.Kulki farszu do nadziania knedli Gotowe ziemniaczane knedle z mięsem układaj na blacie posypanym mąką.Ulepione knedle
  • Wkładaj gotowe knedle do lekko gotującej się wody. Delikatnie zamieszaj, aby nie przywarły do dna. Gotuj 5 – 6 minut od wypłynięcia. Ugotowane knedle ziemniaczane z mięsem wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.Ugotowane knedle
  • Knedle ziemniaczane z mięsem podawaj polane tłuszczem z zarumienioną cebulką. Bardzo do nich pasuje surówka z pomidora, cebulki i kiszonego ogórka. Równie pyszne są knedle na drugi dzień, pokrojone w plastry i odsmażone na tłuszczu na złoty kolor.Knedle ziemniaczane z mięsem

Podobne wpisy