Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane to super szybki i do tego przepyszny przepis na bezmięsny obiad lub przekąskę. Smakują zarówno na gorąco jak i na zimno.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Kuchnia: jarska Danie: kotlety ziemniaczane Stopień trudności: łatwe
Kotlety ziemniaczane
3
porcje30
minut20
minutSkładniki
Kotlety ziemniaczane
400 g ugotowanych ziemniaków
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
1 średnia cebula
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek
olej do smażenia
Sos pieczarkowy
5 średnich pieczarek
1/2 średniej cebuli
przyprawy: sól, pieprz czarny
1 łyżka śmietany 18%
olej do smażenia
posiekany koperek
Sos ogórkowy
2 średnie ogórki kiszone
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawy: sól, pieprz czarny
posiekany koperek
Kotlety ziemniaczane – przepis
- Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dobrze odparuj. Lekko ostudzone przeciśnij przez praskę.
- Jajko ugotuj na twardo.
- Pieczarki oczyść i umyj. Pokrój w półplasterki. Pół cebuli obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, włóż pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone pieczarki. Smaż pod przykryciem przez około 10 minut, w razie potrzeby podlej parę łyżek wody. Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj łyżkę śmietany i posiekany koperek. Wymieszaj i chwilę podduś. Sos pieczarkowy odstaw.
- Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Ugotowane jajko obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę i jogurt naturalny. Posyp posiekanym koperkiem i wymieszaj wszystkie składniki. Gotowy sos ogórkowy odstaw.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, dodaj cebulę i smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Do ziemniaków dodaj 2 łyżki mąki, łyżkę bułki tartej, wbij jajko i przypraw solą, pieprzem oraz ziołami. Dodaj usmażoną cebulę. Wszystkie składniki kotletów ziemniaczanych wymieszaj dokładnie łyżką. Rozgrzej na patelni olej. Wsyp na talerz bułkę tartą. Z ciasta ziemniaczanego formuj rękami moczonymi w wodzie nieduże kotlety. Układaj na patelni i smaż 5 minut z każdej strony na złoty kolor na małej mocy palnika.
- Usmażone kotlety ziemniaczane podawaj polane sosami.