Babka panettone – prosty przepis
Dla wszystkich smakoszy ciasta drożdżowego mam prosty przepis na babkę panettone. Spróbuj smaku Włoskiego ciasta drożdżowego. Naprawdę warto.
Zapraszam do moich przepisów na inne ciasta oraz na Instagram.
Babkę panettone upiekłem wg przepisu ze strony https://www.italiapozaszlakiem.com/.
Babka panettone – prosty przepis
1
babka50
minut13,5
godziny45
minutKuchnia: włoska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Babkę panettone upiekłem z mąki tortowej brzeskiej typ 450 o zawartości białka 12%. Uważam, że moja babka z tej mąki wyszła bardzo dobra. Większość przepisów zaleca mąkę Manitoba. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Przepis na ciasto jest prosty, wymaga tylko staranności. Pracy jest naprawdę niewiele, większość czasu to oczekiwanie. Jeżeli lubisz ciasto słodsze, musisz zwiększyć ilość cukru, przynajmniej do 150 g.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
ZACZYN
190 g mąki tortowej – 1 1/3 szklanki
200 ml letniej – 0,8 szklanki
20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
CIASTO WŁAŚCIWE
4 jajka
400 g mąki tortowej – 2,7 szklanki
150 g rodzynek oraz żurawiny proporcje dowolne
115 g miękkiego masła
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
110 g cukru – 1/2 szklanki
8 g cukru wanilinowego
20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
1,5 łyżeczki soli
1łyżeczka cynamonu – opcjonalnie
Babka panettone – przepis
- Przygodę z panettone rozpocznij wieczorem w dzień przed pieczeniem. Najpierw przygotuj zaczyn. Wlej do miski ciepłą wodę (temperatura nie większa od 30°C). Wkrusz drożdże. Jeżeli używasz drożdży suchych, postępuj tak samo. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Przesiej mąkę do miski. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą lub mikserem. Ciasto winno być gładkie, bez grudek. Konsystencja rzadka. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.
- W dzień drugi zrobisz ciasto właściwe. Rozpocznij od przygotowania składników. Masło pokrój w kostkę, będzie łatwiej się rozprowadzać w cieście.
- W lej do szklanki nie więcej niż 1/3 ciepłej wody. Wkrusz 20 g drożdży. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Do dużej miski przesiej 400 g mąki tortowej. Dodaj wszystkie suche składniki: cukier, cukier wanilinowy, sól i cynamon. Wymieszaj. Wbij jajka. Dodaj cały zaczyn oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiaj ciasto, dodając porcjami masło. Uwaga: suszone owoce dodasz po wyrośnięciu ciasta. Ciasto powinno się błyszczeć i nie kleić się do rąk. Jeśli nie odchodzi od dłoni, dodaj trochę mąki. Ja dodałem 2 łyżki. Wyrabianie ciasta zajęło mi 15 minut. Po tym czasie zaczęło odchodzić od ręki. Oczywiście jest to czas orientacyjny. Konsystencja ciasta jest dość luźna. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i wstaw do piekarnika z zapaloną żarówką do wyrośnięcia. Moje ciasto podwoiło objętość w 70 minut.
- Gdy ciasto rośnie, wymyj suszone owoce w ciepłej wodzie. Wsyp do miski i namocz w gorącej wodzie. Możesz również namoczyć w winie lub rumie. Mocz kilkanaście minut. Po tym czasie odlej płyn, a owoce wysusz na papierowym ręczniku. Oprósz je mąką.
- Wyjmij wyrośnięte ciasto. Nagrzej piekarnik do 180°C. Grzanie góra/dół. Na wierzch ciasta rozsyp suszone owoce i skórkę pomarańczową kandyzowaną. Wymieszaj ciasto z owocami.
- Przełóż ciasto do form. Możesz użyć foremek do babek panettone. Ja skorzystałem z formy do pieczenia babek drożdżowych z kominkiem o średnicy 22 cm i wysokości 10 cm. Swoją formę posmarowałem masłem. Wstaw formy do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 35 -45 minut, do suchego patyczka. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczoną babkę wyjmij i ostudź na kratce.