Bigos z młodej kapusty na żeberkach
Bardzo smaczny bigos z młodej kapusty przygotowany na wieprzowych żeberkach. Przepis na szybki i zdrowy obiad, a do tego młode ziemniaki posypane koperkiem.
Zapraszam na Instagram i do moich innych przepisów na potrawy z młodej kapusty.
Bigos z młodej kapusty na żeberkach
4
porcje90
minut30
minutKuchnia: polska Danie: bigos Stopień trudności: łatwe
Kupując żeberka, zwróć uwagę na ilość tłuszczu. Żeberka dobrej jakości będą miały go niewiele, zwłaszcza na górnej warstwie. Wiele osób dodaje do bigosu z młodej kapusty mąkę w postaci zasmażki, ja nie dodaję, uważam, że potrawa zatraca swój smak. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
400 g żeberek wieprzowych
główka młodej kapusty-moja miała 1300 g
2 plastry boczku wędzonego
1 marchewka
1 pomidor
1 cebula
sok z cytryny-opcjonalnie
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny, kminek, liść laurowy, ziele angielskie
posiekany koperek
Bigos z młodej kapusty na żeberkach-przepis
- Żeberka umyj pod bieżącą wodą. Wlej do garnka 2 szklanki wody, włóż umyte żeberka. Zagotuj. Na początku gotowania zbierz łyżką cedzakową szumowinę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Posól i popieprz. Gotuj na małej mocy palnika do momentu, aż mięso będzie miękkie. Uzupełnij w razie potrzeby wodę w garnku. Mnie zajęło to około 1,5 godziny.
- Kapustę przekrój na pół i opłucz pod bieżącą wodą. Jak woda obcieknie, poszatkuj cienko kapustę nożem. Obierz i umyj marchewkę, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz cebule i pokrój w piórka. Pomidora umyj i sparz przez chwilę wrzątkiem. Zdejmij skórkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Boczek wędzony pokrój w kostkę.
- Rozgrzej na patelni olej. Włóż boczek i smaż do momentu zarumienienia. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do momentu zeszklenia. Dodaj startą marchewkę i chwilę podsmaż.
- Ugotowane żeberka po ostudzeniu obierz z mięsa i pokrój na mniejsze kawałki.
- Włóż do garnka o grubym dnie poszatkowaną kapustę, obsmażoną cebulę z boczkiem i marchewką, pokrojone mięso z żeberek oraz wlej starty pomidor. Wlej do garnka szklankę wywaru z gotowanych żeberek, nie wlewaj za dużo, gdyż kapusta puści sok w trakcie gotowania. W razie potrzeby płyn będziesz mógł uzupełnić. Wymieszaj wszystkie składniki. Przypraw solą pieprzem i kminkiem. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika nie dłużej niż pół godziny. Uważaj, by nie rozgotować kapusty. Po ugotowaniu spróbuj bigos, jeżeli uznasz, że jest mało kwaśny, możesz doprawić sokiem z cytryn.
- Przed podanie bigosu z młodej kapusty na żeberkach dodaj posiekany koperek. Do takiego bigosu najbardziej pasują młode ziemniaki z koperkiem. Jedną porcję bigosu z młodej kapusty na żeberkach przygotowałem z kaszą kuskus, wyszło ciekawe zestawienie smaków.