Bigos z młodej kapusty podany z kaszą kuskus
|

Bigos z młodej kapusty na żeberkach

Bardzo smaczny bigos z młodej kapusty przygotowany na wieprzowych żeberkach. Przepis na szybki i zdrowy obiad, a do tego młode ziemniaki posypane koperkiem.

Zapraszam na Instagram i do moich innych przepisów na potrawy z młodej kapusty.

Bigos z młodej kapusty na żeberkach

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

90

minut
Czas duszenia

30

minut

Kuchnia: polska Danie: bigos Stopień trudności: łatwe

Kupując żeberka, zwróć uwagę na ilość tłuszczu. Żeberka dobrej jakości będą miały go niewiele, zwłaszcza na górnej warstwie. Wiele osób dodaje do bigosu z młodej kapusty mąkę w postaci zasmażki, ja nie dodaję, uważam, że potrawa zatraca swój smak. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 400 g żeberek wieprzowych

  • główka młodej kapusty-moja miała 1300 g

  • 2 plastry boczku wędzonego

  • 1 marchewka

  • 1 pomidor

  • 1 cebula

  • sok z cytryny-opcjonalnie

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, kminek, liść laurowy, ziele angielskie

  • posiekany koperek

Bigos z młodej kapusty na żeberkach-przepis

  • Żeberka umyj pod bieżącą wodą. Wlej do garnka 2 szklanki wody, włóż umyte żeberka. Zagotuj. Na początku gotowania zbierz łyżką cedzakową szumowinę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Posól i popieprz. Gotuj na małej mocy palnika do momentu, aż mięso będzie miękkie. Uzupełnij w razie potrzeby wodę w garnku. Mnie zajęło to około 1,5 godziny.Ugotowane żeberka
  • Kapustę przekrój na pół i opłucz pod bieżącą wodą. Jak woda obcieknie, poszatkuj cienko kapustę nożem. Szatkowanie kapustyObierz i umyj marchewkę, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz cebule i pokrój w piórka. Pomidora umyj i sparz przez chwilę wrzątkiem. Zdejmij skórkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Boczek wędzony pokrój w kostkę.Starty pomidor
  • Rozgrzej na patelni olej. Włóż boczek i smaż do momentu zarumienienia. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do momentu zeszklenia. Dodaj startą marchewkę i chwilę podsmaż.Smażenie boczku, cebuli i marchwi
  • Ugotowane żeberka po ostudzeniu obierz z mięsa i pokrój na mniejsze kawałki.Pokrojone żeberka
  • Włóż do garnka o grubym dnie poszatkowaną kapustę, obsmażoną cebulę z boczkiem i marchewką, pokrojone mięso z żeberek oraz wlej starty pomidor. Składniki bigosu w garnkuWlej do garnka szklankę wywaru z gotowanych żeberek, nie wlewaj za dużo, gdyż kapusta puści sok w trakcie gotowania. W razie potrzeby płyn będziesz mógł uzupełnić. Wymieszaj wszystkie składniki. Przypraw Gotowanie bigosu z młodej kapustysolą pieprzem i kminkiem. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika nie dłużej niż pół godziny. Uważaj, by nie rozgotować kapusty. Po ugotowaniu spróbuj bigos, jeżeli uznasz, że jest mało kwaśny, możesz doprawić sokiem z cytryn.Ugotowany bigos z młodej kapusty
  • Przed podanie bigosu z młodej kapusty na żeberkach dodaj posiekany koperek. Do takiego bigosu najbardziej pasują młode ziemniaki z koperkiem. Bigos z młodej kapusty podany z młodymi ziemniakamiJedną porcję bigosu z młodej kapusty na żeberkach przygotowałem z kaszą kuskus, wyszło ciekawe zestawienie smaków.Bigos z młodej kapusty podany z kaszą kuskus

Podobne wpisy