Chłodnik z ziemniakami
|

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i jajkiem

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i jajkiem to prosty i bardzo szybki przepis na danie obiadowe. Polecam szczególnie na gorące letnie dni.

Zapraszam do moich przepisów na inne zupy oraz na instagram.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i jajkiem

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas chłodzenia

60

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: zupa / stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 400 ml jogurtu typu greckiego

  • 150 ml kefiru

  • 3 średnie ogórki gruntowe

  • 7 rzodkiewek

  • ząbek czosnku

  • 2 jajka

  • posiekany koperek

  • posiekany szczypior

  • sól, czarny pieprz

  • 4 plasterki boczku wędzonego

  • 1/2 cebuli

  • olej do smażenia

  • 400 g młodych ziemniaków

Wskazówki

  • Ugotuj 2 jajka na twardo. Ogórki i rzodkiewki umyj. Obierz ogórki. Rzodkiewkom odetnij ogonki. Zetrzyj na tarce jarzynowej ogórki i rzodkiewki.Suche składnikiStarte ogórkiStarta rzodkiewka
  • Przełóż jogurt do miski i wlej kefir.Jogurt z kefirem
  • Starte ogórki i rzodkiewki włóż do miski z jogurtem i kefirem. Posiekaj koperek i szczypior. Posól i popieprz. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki do schłodzenia.chłodnik
  • Jajka obierz ze skorupki. Możesz pokroić je w kostkę lub przeciąć na połowę. Ja dodaję jajka przed podaniem chłodnika. Wyszoruj w wodzie młode ziemniaki lub obskrob. Rozgrzej na patelni olej. Obsmaż boczek. Dodaj cebulę. Smaż do zarumienienia.Pokrojony boczek i cebulaUsmażony boczek z cebulą
  • Dodaj do schłodzonego chłodnika jajka. Podawaj z ziemniakami polanymi okrasą. Chłodnik z jajkiemChłodnik z jajkiem

Notatki

    Podobne wpisy

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *