Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i jajkiem
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i jajkiem to prosty i bardzo szybki przepis na danie obiadowe. Polecam szczególnie na gorące letnie dni.
Zapraszam do moich przepisów na inne zupy oraz na instagram.
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i jajkiem
2
porcje20
minut60
minutKuchnia: polska / Potrawa: zupa / stopień trudności: łatwe
Składniki
400 ml jogurtu typu greckiego
150 ml kefiru
3 średnie ogórki gruntowe
7 rzodkiewek
ząbek czosnku
2 jajka
posiekany koperek
posiekany szczypior
sól, czarny pieprz
4 plasterki boczku wędzonego
1/2 cebuli
olej do smażenia
400 g młodych ziemniaków
Wskazówki
- Ugotuj 2 jajka na twardo. Ogórki i rzodkiewki umyj. Obierz ogórki. Rzodkiewkom odetnij ogonki. Zetrzyj na tarce jarzynowej ogórki i rzodkiewki.
- Przełóż jogurt do miski i wlej kefir.
- Starte ogórki i rzodkiewki włóż do miski z jogurtem i kefirem. Posiekaj koperek i szczypior. Posól i popieprz. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki do schłodzenia.
- Jajka obierz ze skorupki. Możesz pokroić je w kostkę lub przeciąć na połowę. Ja dodaję jajka przed podaniem chłodnika. Wyszoruj w wodzie młode ziemniaki lub obskrob. Rozgrzej na patelni olej. Obsmaż boczek. Dodaj cebulę. Smaż do zarumienienia.
- Dodaj do schłodzonego chłodnika jajka. Podawaj z ziemniakami polanymi okrasą.