Ciasto drożdżowe z bakaliami
Zapraszam na przepyszny keks na cieście drożdżowym. Pulchny, o maślanym smaku z dużą ilością bakalii i kruszonką na wierzchu będzie smakowało każdemu.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Ciasto drożdżowe z bakaliami
30
minut60-90
minut45
minut135
minutDanie: ciasto
Stopień trudności: łatwe
Do wykonania ciasta drożdżowego z bakaliami skorzystaj z mojego podstawowego przepisu na ciasto drożdżowe. Ilość i rodzaj bakalii podajemy orientacyjnie. Możesz dodać inne bakalie, suszone figi, daktyle, żurawinę…
oraz inne owoce kandyzowane.
Moja szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki
CIASTO
500 g ciasta drożdżowego z tego przepisu
100 g rodzynek 1/2 szklanki
75 g kandyzowany ananas lub papaja
75 g suszonych moreli
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
białko jajek do posmarowania ciasta
mąka pszenna do bakalii
KRUSZONKA
50 g masła
80 g mąki pszennej
80 g cukru
ciasto drożdżowe z bakaliami przepis
- Rodzynki i suszone morele zalej w naczyniu gorącą wodą. Jeżeli owoce kandyzowane są wyschnięte, to musisz również zalać je gorącą wodą, na 3-4 minuty. Po tym czasie odsącz je na sitku i wysusz na papierowy ręczniku. Po 20 minutach zlej wodę z rodzynek i moreli, spłucz je kilkakrotnie wodą. Odsącz na sitku i odciśnij. Morele pokrój na cztery części. Posyp mąką bakalie. Wymieszaj dokładnie, by mąka pokryła wszystko. Obtoczone w mące bakalie nie będą opadać w czasie pieczenia na spód ciasta.
- Przełóż ciasto drożdżowe do miski. Wsyp bakalie obtoczone w mące i dokładnie wymieszaj z ciastem.
- Wyłóż keksówkę o wymiarach 25x12x8 cm na dnie paskiem papieru do pieczenia. Boki posmaruj masłem i posyp mąką. Uformuj z ciasta wałek o długości 25 cm i przenieś do keksówki. Przykryj ciasto folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło.
- Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 80 g cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić.
- Po 20 minutach włącz piekarnik na pieczenie góra-dół i nastaw temperaturę 180oC. Roztrzep widelcem białko, które pozostało od ciasta i posmaruj pędzlem wierzch ciasta i posyp kruszonką.
- Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, włóż keksówkę na kratkę. Ja piekę w swoim piekarniku na 2 półce od dołu. Piecz 45 minut. W czasie pieczenia sprawdzaj, czy ciasto za mocno się nie przypieka na górze. Jeśli tak to przykryj folią aluminiową. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone i można wyjmować. Gdy patyczek jest wilgotny, musisz je jeszcze parę minut popiec. Ostrożnie objedź silikonową szpatułką dookoła formę i wyjmij ciasto. Zdejmij papier ze spodu i wystudź na kratce.
Smacznego.