Ciasto drożdżowe z jabłkami
Ciasto drożdżowe z jabłkami to jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami sezonowymi. Aromatyczna kruszonka dopełnia doznań smakowych. Uwielbiają je dzieci.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Ciasto drożdżowe z jabłkami
12
porcji30
minut45
minut60
minut
Kuchnia: polska Danie: ciasto drożdżowe Stopień trudności: łatwe
Ciasto drożdżowe z jabłkami piekłem w kwadratowej tortownicy o boku 24 cm. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto
300 g mąki tortowej typ 450 – niecałe 2 szklanki
50 g cukru – 1/4 szklanki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
125 ml mleka – 1/2 szklanki
50 g masła – 1/4 kostki
1 jajko
szczypta soli
1,4 kg jabłek
Kruszonka
50 g masła – 1/4 kostki
70 g mąki – ok. 1/2 szklanki
50 g cukru – 1/4 szklanki
Posypka na jabłka
50 g cukru -1/4 szklanki
pełna łyżeczka cynamonu
Ciasto drożdżowe z jabłkami – przepis
- Do miski z mąką wsyp cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i wymieszaj. Wbij jajko, wlej pozostałe mleko i dodaj wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj wstępnie ciasto łyżka. Ugniataj ciasto drożdżowe ręką do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Dodaj do miski partiami rozpuszczone masło i wyrabiaj, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.
- Jabłka umyj, osusz i obierz. Zetrzyj na tarce z szatkownicą. Wsyp 50g cukru do szklanki i dodaj pełną łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj i posyp starte jabłka. Posypane jabłka delikatnie wymieszaj z posypką.
- Do miski wsyp 70 g mąki, 50 g cukru i wlej rozpuszczone masło. Wszystkie składnik rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Wsyp do kubka 70 g cukru, łyżeczkę cynamonu i wymieszaj.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wyjmij wyrośnięte ciasto na blat i delikatnie przez chwilę wyrób. Rozłóż palcami ciasto na spodzie formy. Na cieście ułóż starte jabłka. Na wierzch posyp kruszonkę, równomiernie na całej powierzchni.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 1800C, grzanie góra/dół. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut. Jeżeli wierzch ciasta zacznie się zapiekać, to przykryj go folią aluminiową. Upieczone ciasto drożdżowe z jabłkami wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Wystudzone wyjmij z formy i przełóż na talerz. Przepyszne jest jeszcze ciepłe.