Papryka faszerowana kaszą i pieczarkami
Pomysł na pyszny obiad lub ciepłe danie na przyjęcie to papryka faszerowana kaszą jęczmienną, pieczarkami oraz cukinią. Smakuje wybornie.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Papryka faszerowana kaszą i pieczarkami
2
porcje30
minut45
minutKuchnia: jarska Danie: papryka faszerowana Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 średnie papryki
100 g kaszy jęczmiennej perłowej – 1 saszetka
5 średnich pieczarek
1/3 średniej cukinii
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny, oregano, zioła prowansalskie, majeranek,
kopiasta łyżka śmietany 18%
1 jajko
posiekany koperek
olej do smażenia
Papryka faszerowana kaszą i pieczarkami – przepis
- Zagotuj w garnku lekko posoloną wodę. Do gotującej się wody włóż woreczek ze 100 g kaszy jęczmiennej perłowej. Gotuj na małej mocy palnika około 15 minut. Po ugotowaniu odsącz płyn z woreczka i przełóż kaszę do miski.
- Pieczarki oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Osusz. Odetnij nóżki. Kapelusze pokrój w słupki, a nóżki w talarki.
- Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż do lekkiego zarumienienia. Włóż na patelnię pokrojone pieczarki i duś razem z cebulą przez około 10 minut. Od czasu do czasu pomieszaj. Uduszone grzyby przełóż do miski z kaszą. Kawałek cukinii umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do miski. Wbij jajko.Zawartość miski przypraw solą i pieprzem oraz ziołami. Dokładnie wymieszaj farsz.
- Paprykę przetnij wzdłuż na pół. Usuń ogonki i gniazda nasienne. Połówki papryki umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i posól w środku. Łyżką nakładaj farsz do papryk, lekko uklep. Farszu nałóż z „czubem”. Papryki ułóż na patelni. Pozostały farsz przełóż do patelni, powstanie z niego sos. Wlej 2 szklanki wody. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż papryki będą miękkie, ale nie rozgotowane (około 45-50 minut). Od czasu do czasu poruszaj patelnią, by zawartość nie przywarła.
- Uduszone papryki wyjmij na talerz. Jeżeli płynu jest za mało, to uzupełnij go wodą. Dodaj śmietanę i posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj. Włóż z powrotem papryki na patelnię i chwilę podduś.
- Paprykę faszerowaną kaszą i pieczarkami podawaj na gorąco polaną sosem.