Ciasto jogurtowe z truskawkami
Zapraszam na ciasto jogurtowe z truskawkami, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Dodatek jogurtu sprawi, że ciasto będzie wilgotne i puszyste oraz długo zachowa świeżość.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Ciasto jogurtowe z truskawkami
12
porcji30
minut60
minutKuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
200 g mąki tortowej 450 – 1 i 1/3 szklanki
150 g jogurtu greckiego – 3/4 szklanki
2 jajka
80 g cukru – 0,4 szklanki
70 g oleju rzepakowego – 1/3 szklanki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g truskawek
bułka tarta do oprószenia tortownicy
około 25 borówek amerykańskich – opcjonalnie
Kruszonka
80 g mąki tortowej – 1/2 szklanki
50 g cukru – 1/4 szklanki
50 g masła – 1/4 kostki
Ciasto jogurtowe z truskawkami – przepis
- Wsyp do miski 100 g mąki, 3 łyżki cukru i dodaj 2 łyżki miękkiego masła. Połącz palcami wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki.
- Truskawki umyj i usuń szypułki. Osusz ręcznikiem papierowym.
- Przesiej do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto mąkę. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Wbij do miski jajka i roztrzep je rózgą. Dodaj jogurt i wymieszaj razem z jajkami. Wlej mieszaninę do suchych składników. Wymieszaj rózgą lub szpatułką, tylko do połączenia składników.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Tortownicę wysmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Ułóż borówki przy brzegu ciasta. Cały środek wypełnij truskawkami. Borówek i truskawek nie wciskaj w ciasto. Wierzch ciasta posyp obficie kruszonką.
- Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto około 55 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij upieczone ciasto z tortownicy i odstaw do ostygnięcia.