Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Nadszedł czas na śliwki, a więc również czas na ciasto jogurtowe ze śliwkami. Prosty i bardzo szybki przepis na puszyste i dobrze wyrośnięte ciasto.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
12
porcji25
minut50
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ciasto jogurtowe / Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g mąki pszennej tortowej – 2 niepełne szklanki
100 g cukru – 1/2 szklanki
8 g cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g jogurtu greckiego
2 jajka
150 ml oleju rzepakowego – 0,6 szklanki
2 łyżki soku z cytryny
cukier do posypania śliwek – 3 łyżeczki
cynamon do posypania śliwek – 1/2 łyżeczki
cukier puder do posypania ciasta – 1 łyżka
500 g śliwek z których odchodzi dobrze pestka
Ciasto jogurtowe ze śliwkami – przepis
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed robieniem ciasta.
- Przygotuj formę do pieczenia ciasta. Użyłem formy okrągłej o średnicy 25 cm. Wyłóż formę papierem do pieczenia: odrysuj ołówkiem na papierze dno formy i wytnij koło nożyczkami, wytnij paski papieru na boki formy, posmaruj boki i dno formy masłem lub margaryną i przylep wycięte elementy. Umyj śliwki pod bieżącą wodą. Wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przekrój wzdłuż na pół i wypestkuj.
- Do większej miski przesiej mąkę. Wsyp 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj wszystko rózgą. Wbij do większej miski 2 jajka. Włóż 150 g jogurtu greckiego. Wlej 150 ml oleju. Dodaj sok z cytryny. Wszystko wymieszaj rózgą tylko do połączenia składników. Mieszanina może mieć wygląd zwarzonej. Nie przejmuj się, wszystko jest w porządku. Wsyp do wymieszanych mokrych składników suche składniki. Wymieszaj wszystko rózgą. Ważne: mieszaj tylko do połączenia składników, tylko tyle by nie było w mieszaninie widać mąki. Jeżeli użyjesz miksera to tylko na najniższych obrotach. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
- Ustaw piekarnik na grzanie góra/dół. Temperaturę na 180°c. Rozprowadź równomiernie ciasto w formie do pieczenia. Zrób to łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Ciasto nie będzie lepić się do łyżki. Na wierzch ciasto ułóż śliwki. W kubku wymieszaj 1 łyżkę cukru z cynamonem Posyp ułożone śliwki.
- Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut. Nie otwieraj piekarnika, chyba że zacznie się przypiekać wierzch ciasta, to wtedy przykryj folią aluminiową. Na koniec sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Wyłącz piekarnik i przez około 5 minut przetrzymaj ciasto w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wyjmij formę z piekarnika. Zdejmij bok formy. Posyp cukrem pudrem i zostaw do wystygnięcia. Przełóż ciasto na tacę.