Ciasto ucierane z masą serową
Puszyste i wilgotne ciasto ucierane z dodatkiem masy serowej. Bardzo smaczne, szybkie i łatwe w wykonaniu. Po upieczeniu wygląda obłędnie. Polecam.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Ciasto ucierane z masą serową
12
porcji30
minut35
minutKuchnia: polska Danie: babka ucierana Stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeżeli lubisz słodkie ciasto, to zwiększ ilość cukru. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto
3 jajka
150 g cukru pudru-niepełna szklanka + do posypania ciasta
szczypta soli
100 ml oleju roślinnego-mniej niż 1/2 szklanki
70 ml mleka-1/3 szklanki
200 g mąki tortowej-1 i 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
8 g cukru wanilinowego-1/2 opakowania
olejek pomarańczowy
Masa serowa
250 gr twarogu-1 kostka
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka budyniu waniliowego
olejek pomarańczowy
kandyzowana skórka pomarańczowa
Ciasto ucierane z masą serową-przepis
- Wsyp do mąki 1 kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia. Przesiej mąkę do miski i odstaw. Odmierz inne składniki.
- Wbij do miski 3 jajka. Dodaj szczyptę soli, 150 g cukru pudru i 8 g cukru wanilinowego. Ucieraj mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż powstanie puszysta masa. Nie ucieraj za długo, bo rozbijesz pęcherzyki powietrza i ciasto może nie wyrosnąć.
- Dodaj do masy 100 ml oleju, 70 ml mleka oraz kilka kropel olejku pomarańczowego. Zmniejsz obroty miksera do najmniejszych. Miksuj do połączenia. Dodawaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj mikserem tylko do połączenia składników.
- W misce widelcem rozdrobnij twaróg. Dodaj jajko, 8 g cukru wanilinowego, posiekaną skórkę pomarańczową, kilka kropel olejku pomarańczowego i łyżkę cukru. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie blenderem. Odetnij końcówkę rękawa cukierniczego, by powstał otwór mniejszy niż centymetr. Włóż rękaw do dużego kubka i przełóż całą masę serową do środka.
- Wyłóż kwadratową tortownicę (u mnie 24×24 cm) papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Ostrzem noża zaznacz na wierzchu ciasta kratkę 4×3 pola. Wyciśnij masę serową wzdłuż linii i boków ciasta.
- Nagrzej piekarnik do 180° C, grzanie góra/dół. Wstaw formę z ciastem do piekarnika. Piecz ciasto ucierane z masą serową przez 35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. Wyjmij z formy i przełóż na talerz. Posyp cukrem pudrem.