Ciasto ucierane z masą serową

Ciasto ucierane z masą serową

Puszyste i wilgotne ciasto ucierane z dodatkiem masy serowej. Bardzo smaczne, szybkie i łatwe w wykonaniu. Po upieczeniu wygląda obłędnie. Polecam.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Ciasto ucierane z masą serową

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

35

minut

Kuchnia: polska Danie: babka ucierana Stopień trudności: łatwe

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jeżeli lubisz słodkie ciasto, to zwiększ ilość cukru. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto

  • 3 jajka

  • 150 g cukru pudru-niepełna szklanka + do posypania ciasta

  • szczypta soli

  • 100 ml oleju roślinnego-mniej niż 1/2 szklanki

  • 70 ml mleka-1/3 szklanki

  • 200 g mąki tortowej-1 i 1/4 szklanki

  • proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka

  • 8 g cukru wanilinowego-1/2 opakowania

  • olejek pomarańczowy

  • Masa serowa

  • 250 gr twarogu-1 kostka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka budyniu waniliowego

  • olejek pomarańczowy

  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Ciasto ucierane z masą serową-przepis

  • Wsyp do mąki 1 kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia. Przesiej mąkę do miski i odstaw. Odmierz inne składniki.
  • Wbij do miski 3 jajka. Dodaj szczyptę soli, 150 g cukru pudru i 8 g cukru wanilinowego. Jajka z cukremUcieraj mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż powstanie puszysta masa. Nie ucieraj za długo, bo rozbijesz pęcherzyki powietrza i ciasto może nie wyrosnąć.Utarte jajka z cukrem
  • Dodaj do masy 100 ml oleju, 70 ml mleka oraz kilka kropel olejku pomarańczowego. Zmniejsz obroty miksera do najmniejszych. Miksuj do połączenia. Dodawaj porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj mikserem tylko do połączenia składników.Dodawanie mąki do masy jajecznejGotowe ciasto
  • W misce widelcem rozdrobnij twaróg. Dodaj jajko, 8 g cukru wanilinowego, posiekaną skórkę pomarańczową, kilka kropel olejku pomarańczowego i łyżkę cukru. Składniki masy serowejWszystkie składniki wymieszaj dokładnie blenderem. Odetnij końcówkę rękawa cukierniczego, by powstał otwór mniejszy niż centymetr. Włóż rękaw do dużego kubka i przełóż całą masę serową do środka.Masa serowa w rękawie cukierniczym
  • Wyłóż kwadratową tortownicę (u mnie 24×24 cm) papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Ciasto przełożone do formyOstrzem noża zaznacz na wierzchu ciasta kratkę 4×3 pola. Wyciśnij masę serową wzdłuż linii i boków ciasta.Wyciśnięta masa serowa
  • Nagrzej piekarnik do 180° C, grzanie góra/dół. Wstaw formę z ciastem do piekarnika. Piecz ciasto ucierane z masą serową przez 35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. Upieczone ciastoWyjmij z formy i przełóż na talerz. Posyp cukrem pudrem.Ciasto ucierane z masą serowąCiasto ucierane z masą serową

Podobne wpisy