Ciasto z kruszonki z owocami
Ciasto z kruszonki z owocami i masą serową jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Połączenie masy serowej z owocami nada ciastu niepowtarzalny smak.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Ciasto z kruszonki z owocami i masą serową
8
porcji30
minut55
minutDo ciasta możesz użyć brzoskwiń, morele, śliwki… Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
4 średnie brzoskwinie
Kruszonka
300 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g zimnego masła lub margaryny
8 g cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa
250 g twarogu półtłustego – 1 kostka
250 g jogurtu greckiego – 1 szklanka
50 g cukru
kilka kropel olejku cytrynowego
2 jajka
Ciasto z kruszonki z owocami i masą serową – przepis
- Brzoskwinie umyj w ciepłej wodzie. Wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół i wyjmij pestkę.
- Zimne masło podziel na małe kawałki. Włóż do miski suche składniki kruszonki i wymieszaj. Dodaj masło i wbij jajko. Dłońmi wymieszaj wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki. Kruszonkę przykryj i wstaw do lodówki.
- Włóż do miski twaróg, jogurt oraz cukier. Wymieszaj blenderem lub mikserem do momentu, aż nie będzie grudek. Wbij jajka i wlej kilka kropel olejku cytrynowego. Wszystko wymieszaj rózgą na jednolitą masę.
- Ja swoje ciasto piekłem w dwóch keksówkach o wymiarach 25x12x7 cm, ale równie dobrze może być jedna blacha prostokątna czy okrągła tortownica. Ja swoje formy wyłożyłem papierem do pieczenia, można również posmarować masłem i oprószyć mąką. Podziel kruszonkę na 4 części. Rozłóż na dno formy do pieczenia warstwę kruszonki. Na wierzch ułóż połówki brzoskwini przecięciem do góry. Zalej połową masy serowej. Wierzch posyp kruszonką.
- Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę. Piecz 55 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone ciasto ostudź na kratce.