Drożdżowa chałka z kruszonką

Drożdżowa chałka z kruszonką

Drożdżowa chałka z kruszonką to puszysty i aromatyczny rodzaj drożdżowego ciasta. Polecam na śniadanie z masłem, dżemem lub miodem.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta drożdżowe oraz na Instagram.

Drożdżowa chałka z kruszonką

Recipe by Marek
Ilość porcji

6

porcji
Czas przygotowania

90

minut
Czas pieczenia

35

minut

Kuchnia: polska Danie: ciasto drożdżowe Stopień trudności: łatwe

Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdżową chałkę można również posypać grubym cukrem, makiem, sezamem lub pozostawić bez posypki. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe

  • 320 g mąki tortowej – 2 szklanki

  • 50 g cukru – 4 łyżki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 150 ml mleka – 1/6 szklanki

  • 70 g masła

  • 40 g drożdży świeżych

  • 1 białko do posmarowania chałki

  • Kruszonka

  • 50 g masła – 1/4 kostki

  • 90 g mąki tortowej – 0,6 szklanki

  • 50 g cukru – 1/4 szklanki

Drożdżowa chałka z kruszonką – przepis

  • Podgrzej w kubku 150 ml mleka i rozpuść masło. Przesiej do miski dwie szklanki mąki. Wkrusz do kubka drożdże, wsyp łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wlej połowę letniego mleka i wymieszaj wszystkie składniki zaczynu. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wsyp do miski 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i wymieszaj suche składniki. Wbij jajko i dodaj 2 żółtka. Przełóż wyrośnięty zaczyn do miski. Zacznij wyrabianie ciasta drożdżowego, mieszając na początku łyżką, tylko do połączenia składników. Następnie zacznij wyrabianie rękoma, do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Wlej do ciasta letnie roztopione masło i wyrabiaj do momentu, gdy cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wstawiam do piekarnika z zapaloną żarówką.Ciasto drożdżowe
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i przez chwilę wyrób. Podziel ciasto na 4 równe części. Uformuj z nich kule. Dłońmi wywałkuj z kul cztery wałki o długości około 30 cm. 4 wałki z ciasta drożdżowegoZlep z jednej strony wałki, będzie to początek zaplatania chałki. Ja skorzystałem z instrukcji zaplatania chałki z 4 wałków znajdującej się na stronie https://fotokulinarnie.pl/chalka. Początek zaplatania chałkiWyłóż blachę papierem do pieczenia. Przenieś chałkę na blachę i przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 30 minut.Zapleciona i wyrośnięta chałka
  • Do miski wsyp 90 g mąki tortowej, dodaj cukier i wlej rozpuszczone masło. Na początku wymieszaj chwilę składniki łyżką, następnie dłońmi rozcieraj do momentu, gdy powstaną grudki kruszonki.Gotowa kruszonka
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180oC. Grzanie góra dół. Posmaruj chałkę rozmąconym białkiem i obficie posyp kruszonką. Chałka gotowa do pieczeniaWstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przełóż chałkę na kratkę do wystygnięcia.upieczona chałka

Podobne wpisy