Kartacze ziemniaczane kluski z mięsem
Moja rodzina ma korzenie wileńskie, więc kartacze, czyli ziemniaczane kluski z mięsem często gościły na naszym stole. Zapraszam do sprawdzonego przepisu.
Zapraszam do moich innych przepisów na kluski, placki i pierogi oraz na Instagram.
Kartacze ziemniaczane kluski z mięsem
10
sztuk80
minut25
minutKategoria: kluski, placki, pierogi, Potrawa: kartacze, Stopień trudności: łatwe
Do przygotowania kartaczy najlepsze są ziemniaki o dużej zawartości skrobi, to jest odmiana typu C. Jeżeli nie znajdziesz takich ziemniaków, będziesz musiał dodać do ciasta skrobi ziemniaczanej, czyli mąki ziemniaczanej. Farsz do kartaczy zrobiłem z mielonej łopatki wieprzowej. Jeszcze lepsze będzie mięso wołowe. Żeby ciasto ziemniaczane wyszło dobre, bardzo ważne jest zachowanie proporcji składników. Ze względu na kształt często są nazywane cepelinami.
Składniki
CIASTO
1,5 kg obranych ziemniaków
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 średnia cebula
1 łyżka skrobi ziemniaczanej do gotowania kartaczy + do podsypania
FARSZ
300 g mielonej łopatki wieprzowej
2 średnie cebule
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, słodka papryka…
Kartacze ziemniaczane kluski z mięsem – przepis
- Obierz i umyj ziemniaki. Po obraniu powinno ich być 2 kg. Ugotuj 0,5 kg ziemniaków. Ostudź je bez przykrywania, żeby nie nabrały wilgoci. Mokre ziemniaki spowodują, że ciasto będzie rzadkie. Obierz średnią cebulę. Pozostałe ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz zrobić to ręcznie lub robotem kuchennym. Starte ziemniaki i cebulę przełóż na złożoną podwójnie gazę lub pieluchę. Skręć gazę i zacznij wyciskać ziemniaki. Rób to z wyczuciem, by nie porwać gazy. Płyn zbieraj do miski. Ziemniaki muszą być dobrze wyciśnięte, od tego zależy jakość ciasta ziemniaczanego. Odciśnięte ziemniaki przełóż do naczynia, w którym będziesz wyrabiał ciasto. Miskę z płynem odstaw, by skrobia opadła na dno.
- Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel maszynką do mięsa.
- Obierz 2 cebule i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej i usmaż cebulę na lekko złoty kolor. Odstaw do ostudzenia. Zmielone mięso włóż do miski. Obierz ząbki czosnku. Przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa. Włóż do miski połowę cebuli. Posól, popieprz i dodaj majeranek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Spróbuj, smak farszu powinien być wyrazisty z wyczuwalnym smakiem przypraw. Z farszu uformuj 10 spłaszczonych kulek.
- W dużym Garnku zagotuj 4/5 litrów wody. Wodę musisz dobrze posolić, Ciasto nie będzie solone. Wsyp do kubka łyżkę skrobi ziemniaczanej i rozprowadź dokładnie z zimną wodą. Zawartość wlej do garnka. Wlewając, mieszaj energicznie wodę w garnku, by nie powstały kluchy.
- Odlej z miski płyn. Na dnie powinna się zebrać skrobia. Jeżeli ziemniaki zawierały dużo skrobi to i na dnie będzie ilość wystarczająca. Gdy skrobi jest mało, dodaj 2 łyżki skrobi do ciasta.
Włóż do miski ze startymi ziemniakami, ziemniaki gotowane oraz skrobię. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. - Blat obsyp dokładnie skrobią ziemniaczaną. Weź kawałek ciasta wielkości małej pomarańczy i rozpłaszcz na dłoni. Połóż na środek porcję farszu. Złóż boki ciasta do środka tak by cały farsz był zakryty. Uformuj w dłoniach kształt zbliżony kształtem do kształtu jajka (cepelin). Zwróć uwagę, by kartacz był „szczelny” i to, co najlepsze nie wyciekło w czasie gotowania. Tak zrobionego cepelina obtocz na blacie w skrobi i odłóż. Wyrób całe ciasto. Jeżeli zostanie trochę ciasta, zrób parę klusek wielkości orzecha włoskiego. Z tej ilości ciasta mi wyszło 10 kartaczy i parę klusek.
- Wkładaj ugotowane kartacze i kluski do gotującej się wody. Kartacze opadną na dno. Musisz delikatnie mieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Po zagotowaniu gotuj na małej mocy palnika przez około 25 minut od momentu wypłynięcia. Od czasu do czasu mieszaj delikatnie. Po ugotowaniu wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.
- Kartacze podawaj polane tłuszczem z cebulką i surówką z kiszonej kapusty. Przepyszne są na drugi dzień odsmażane na patelni.