Knedle z ziemniakami i serem

Knedle z ziemniakami i twarogiem

Knedle z ziemniakami i twarogiem to propozycja na smaczny i sycący obiad. Przepyszne są odgrzewane na patelni na drugi dzień.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mączne oraz na Instagram.

Knedle z ziemniakami i twarogiem

Recipe by Marek
Ilość porcji

ok. 20

knedli
Czas przygotowania

60

minut
Czas gotowania

5

minut

Kategoria: kluski, placki, pierogi, Potrawa: knedle, Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • CIASTO

  • 600 g ugotowanych ziemniaków

  • 200 g mąki pszennej tortowej – 1 szklanka + 2 łyżki kopiaste

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • sól do gotowania ziemniaków i knedli oraz do ciasta

  • SKŁADNIKI NA FARSZ

  • 350 g ugotowanych ziemniaków

  • 250 g twarogu – 1 kostka

  • 2 średnie cebule

  • 70 g wędzonego boczku

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • posiekany koperek

Knedle z ziemniakami i twarogiem – przepis

  • Obierz około 1300 g ziemniaków. Ugotuj w osolonej wodzie.
    Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel maszynką do mięsa. Przełóż do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto.
    ziemniaki
  • Pokrój cebulę i boczek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony boczek. Przesmaż do zarumienienia. Włóż cebulę i smaż na złoty kolor. Odbierz z miski 1/3 ziemniaków i przełóż do naczynia, w którym wyrobisz farsz. Przełóż zawartość patelni do miski z ziemniakami. Dodaj twaróg. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
    Farsz
  • Do pozostałych ziemniaków dodaj mąkę tortową i skrobię ziemniaczaną. Wbij jajko. Posól ciasto szczyptą soli. Wszystkie składniki wymieszaj staranie, do momentu otrzymania jednorodnej masy. Uwaga: Ciasto ziemniaczane musi być szybko zużyte. Nie może długo leżeć, bo robi się rzadkie.
    Ciasto ziemniaczane
  • W dużym garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Ja z farszu robię około3 cm kulki. Ułatwia to zawijanie knedli. Polecam.
    Obsyp dobrze mąką stolnicę. Odkrój kawałek ciasta, resztę przykryj ściereczką. Z ciasta uformuj grubszy wałek. Pokrój wałek na części, z których zrobisz knedle. Część ciasta rozgnieć na płasko. Połóż na środek kulkę farszu. Zlep brzegi ciasta. Uformuj z ciasta kulkę. Obtocz mąką i odłóż na powierzchnię dobrze posypaną mąka. W ten sposób wyrób całe ciasto. Ja z tej ilości ciasta otrzymałem 20 knedli.
    zrobione knedle
  • Knedle wkładaj do gotującej się wody. Lekko zamieszaj, aby nie przywarły do dna. Od wypłynięcia, gotuj na małej mocy palnika około 4 – 5 minut.
    Ugotowane knedle wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.Ugotowane knedle
  • Ugotowane knedle podawaj polane tłuszczem z przesmażoną cebulką. Posyp koperkiem.Knedle z ziemniakami i serem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *