Konfitura z płatków dzikiej róży
Konfitura z płatków róży wspaniały dodatek do ciast oraz herbaty w jesienne i zimowe wieczory. Sprawdzony wielokrotnie przepis, prosty w wykonaniu, ale wymaga trochę cierpliwości.
Zapraszam do moich przepisów na inne przetwory oraz na Instagram.
Konfitura z płatków dzikiej róży
3
słoiczki60
minut30
minutZbierając płatki róży, wybieraj krzewy dzikiej róży rosnące z daleka od ruchliwych dróg. Po przyniesieniu do domu od razu zacznij je przygotowywać do konfitury. Przepis funkcjonuje w mojej rodzinie od lat, a został zaczerpnięty z książki -Książka Kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich Lwów 1835
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
150 g płatków dzikiej róży
300 g cukru – 1 1/2 szklanki
sok z połówki cytryny
150 ml wody – 0,6 szklanki
Konfitura z płatków dzikiej róży – przepis
- Z każdego płatka odkrój białą końcówkę, która jest gorzka. Przełóż płatki do miski i umyj je kilkakrotnie w letniej wodzie. Przełóż do sitka, by woda ściekła. Umyj i wyparz trzy małe słoiczki o pojemności 180 ml oraz pokrywki.
- Wlej do garnka z grubym dnem 2/3 szklanki wody. Wciśnij sok z 1/2 cytryny. Zagotuj. Wsyp cukier i mieszaj do momentu rozpuszczenia. Włóż do roztworu płatki róży. Smaż na małej mocy palnika przez ok. 30 minut, aż syrop zgęstniej, a róża będzie szklista i straci swój kolor. Na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Wlej kilka kropel syropu na talerzyk, jeżeli krople będą zastygać i pokryją się suchą cienką skorupką, to będzie znaczyć, że konfitura jest gotowa.
- Przełóż gorącą konfiturę do słoików i zakręć. Przechowuj w lodówce.