Konfitura z płatków dzikiej róży

Konfitura z płatków dzikiej róży 

Konfitura z płatków róży wspaniały dodatek do ciast oraz herbaty w jesienne i zimowe wieczory. Sprawdzony wielokrotnie przepis, prosty w wykonaniu, ale wymaga trochę cierpliwości.

Zapraszam do moich przepisów na inne przetwory oraz na Instagram.

Konfitura z płatków dzikiej róży 

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

słoiczki
Czas przygotowania

60

minut
Czas smażenia

30

minut

Zbierając płatki róży, wybieraj krzewy dzikiej róży rosnące z daleka od ruchliwych dróg. Po przyniesieniu do domu od razu zacznij je przygotowywać do konfitury. Przepis funkcjonuje w mojej rodzinie od lat, a został zaczerpnięty z książki -Książka Kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich Lwów 1835
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 150 g płatków dzikiej róży

  • 300 g cukru – 1 1/2 szklanki

  • sok z połówki cytryny

  • 150 ml wody – 0,6 szklanki

Konfitura z płatków dzikiej róży – przepis

  • Z każdego płatka odkrój białą końcówkę, która jest gorzka. Obcinanie białych końcówekPrzełóż płatki do miski i umyj je kilkakrotnie w letniej wodzie. Przełóż do sitka, by woda ściekła. Umyj i wyparz trzy małe słoiczki o pojemności 180 ml oraz pokrywki.Umyte płatki
  • Wlej do garnka z grubym dnem 2/3 szklanki wody. Wciśnij sok z 1/2 cytryny. Zagotuj. Wsyp cukier i mieszaj do momentu rozpuszczenia. Włóż do roztworu płatki róży.Smażenie konfitur Smaż na małej mocy palnika przez ok. 30 minut, aż syrop zgęstniej, a róża będzie szklista i straci swój kolor. Na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Wlej kilka kropel syropu na talerzyk, jeżeli krople będą zastygać i pokryją się suchą cienką skorupką, to będzie znaczyć, że konfitura jest gotowa.Gotowa konfitura
  • Przełóż gorącą konfiturę do słoików i zakręć. Przechowuj w lodówce.Konfitura z płatków dzikiej róży

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *