Kopytka
|||

Kopytka – ziemniaczane kluski

Kopytka to kluski, które można jeść same lub jako dodatek do mięs w sosie. Danie tanie i proste, niewymagające wielkich umiejętności kucharskich.

Kopytka goszczę w polskiej kuchni od wieków. Oto przepis z 1842 roku. Na kluski kartoflane wziąć, 6 kubków kartofli, 2 kubki mąki 16 łutów smalcu i 8 jaj. Urobione z tego ciasta kluseczki mogą się na kipiącej wodzie lub mleku w jednym kwadransie zgotować.

Zapraszam do moich innych przepisów z mąki oraz na Instagram.

Kopytka

Czas przygotowania

40

minut
Czas gotowania

5

minut

Na kopytka najbardziej nadają się ziemniaki mączyste – typ C.
Danie bezmięsne, kluski
Stopień trudności: proste
Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 1200 g ziemniaków typ C, po obraniu

  • 300 g mąki pszennej typ 450 tortowej lub typ 500 – 2 szklanki + do podsypywania

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 jajka

  • płaska łyżeczka soli

kopytka – przepis

  • Obierz ziemniaki. Po obraniu powinieneś mieć 1200 g. Opłucz pod zimną wodą. Włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by przykryła całość. Posól łyżeczką soli. Zagotuj, gotuj do miękkości. Odcedź i odparuj ziemniaki. Wystudź.Gotowanie ziemniaków
  • Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do miski z ziemniakami dodaj, 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko posól 1 łyżeczką soli.Przeciśnięte ziemniaki przez praskęSkładniki na ciasto w misce
  • Wszystkie składniki wymieszaj szybko i dokładnie. Gdyby ciasto było za rzadkie, dodaj mąki. Ciasto powinno być dość zwarte.Miesienie ciastaCiasto na kopytka
  • Zagotuj w dużym garnku 4 litry posolonej łyżeczką soli wody. Posyp stolnicę mąką. Z ciasta rękoma rozwałkuj na stolnicy wałek o średnicy około 2 cm. Skrobakiem cukierniczym lub nożem odcinaj pod ukosem 2 – centymetrowe kopytka. Pocięte odkładaj na posypaną mąką powierzchnię.Formowanie kopytekkopytka przed gotowaniem
  • Kopytka wkładaj ostrożnie do garnka na gotującą się wodę. Zamieszaj delikatnie kopytka. Jak wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 2 minuty. W ten sposób ugotuj drugą turę. Łyżką cedzakową wyjmuj kopytka i układaj na półmiskach lub talerzach. W ten sposób ugotuj drugą turę.
    Podawaj z tłuszczem, gulaszem lub na słodko.
    Smacznego.Gotowanie kopytekKopytka

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *