Kopytka a`la pierogi ruskie podane z surówkami
||

Kopytka a`la ruskie pierogi

Popularne kopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, przesmażonej cebulki i przypraw stają się całkiem inną potrawą. Smakują całkiem jak ruskie pierogi.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Kopytka a`la ruskie pierogi

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

40

minut
Czas gotowania

3

minuty
Czas smażenia

7

minut

Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto ziemniaczane

  • 600 g ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 150 g mąki pszennej typ 450 tortowej – 1 szklanka + do podsypywania

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • Farsz

  • 200 g twarogu półtłustego

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • przesmażona cebula

Kopytka a`la ruskie pierogi – przepis

  • Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Wlej wodę, posól i gotuj do miękkości. Odcedź, odparuj i odstaw do lekkiego wystudzenia. Przeciśnij ziemniaki przez praskę i przełóż do miski, w której będziesz zagniatał ciasto ziemniaczane.Ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę
  • Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Odstaw.Usmażona cebula
  • Twaróg przełóż do miski. Posól i popieprz. Rozdrobnij widelcem. Dodaj połowę usmażonej cebuli i dokładnie wymieszaj.Twaróg z przyprawami i smażoną cebulą
  • W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Do ziemniaków w misce wsyp szklankę mąki i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Wbij jedno jajko, posól i popieprz. Dodaj resztę przesmażonej cebuli wraz z olejem na, którym się smażyła i masę twarogową. Z tych składników zagnieć ciasto. Składniki ciasta ziemniaczanegoJeżeli będzie za rzadkie dodaj 1 lub 2 łyżki mąki.Gotowe ciasto ziemniaczane
  • Kopytka z tej proporcji są miękki i puszyste, więc śmiało możesz posypać mąką stolnicę. Umieść na stolnicy kawałek ciasta i dłońmi wywałkuj wałek o grubości 2 cm. Nożem ucinaj kopytka i układaj na posypane mąką tacy. Postępuj tak z całym ciastem.Uformowane kopytka
  • Przełóż kopytka do garnka z wrzącą wodą. Lekko zamieszaj łyżką drewnianą, by nie przywarły. Gotuj od wypłynięcia przez 2-3 minuty. Ugotowane kopytka przełóż na talerze.Ugotowane kopytka
  • Kopytka a`la pierogi ruskie możesz podawać jako dodatek do mięs lub jako danie główne. Ja polecam jako danie główne z ulubioną surówką. Oto przepis. Na patelni przesmaż do zarumienienia, drobno pokrojoną cebulę. Wyjmij cebulę, a na rozgrzany olej ułóż przestudzone kopytka a`la pierogi ruskie i smaż na złoty kolor z obu stron.Smażenie kopytek Podawaj z surówką, u mnie z buraczkami i surówką z jabłek i marchewki.Kopytka a`la pierogi ruskie podane z surówkami

Podobne wpisy