Kopytka a`la ruskie pierogi
Popularne kopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, przesmażonej cebulki i przypraw stają się całkiem inną potrawą. Smakują całkiem jak ruskie pierogi.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Kopytka a`la ruskie pierogi
4
porcje40
minut3
minuty7
minutSzklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto ziemniaczane
600 g ziemniaków
2 średnie cebule
150 g mąki pszennej typ 450 tortowej – 1 szklanka + do podsypywania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz czarny
Farsz
200 g twarogu półtłustego
przyprawy: sól, pieprz czarny
przesmażona cebula
Kopytka a`la ruskie pierogi – przepis
- Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Wlej wodę, posól i gotuj do miękkości. Odcedź, odparuj i odstaw do lekkiego wystudzenia. Przeciśnij ziemniaki przez praskę i przełóż do miski, w której będziesz zagniatał ciasto ziemniaczane.
- Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Odstaw.
- Twaróg przełóż do miski. Posól i popieprz. Rozdrobnij widelcem. Dodaj połowę usmażonej cebuli i dokładnie wymieszaj.
- W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Do ziemniaków w misce wsyp szklankę mąki i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Wbij jedno jajko, posól i popieprz. Dodaj resztę przesmażonej cebuli wraz z olejem na, którym się smażyła i masę twarogową. Z tych składników zagnieć ciasto. Jeżeli będzie za rzadkie dodaj 1 lub 2 łyżki mąki.
- Kopytka z tej proporcji są miękki i puszyste, więc śmiało możesz posypać mąką stolnicę. Umieść na stolnicy kawałek ciasta i dłońmi wywałkuj wałek o grubości 2 cm. Nożem ucinaj kopytka i układaj na posypane mąką tacy. Postępuj tak z całym ciastem.
- Przełóż kopytka do garnka z wrzącą wodą. Lekko zamieszaj łyżką drewnianą, by nie przywarły. Gotuj od wypłynięcia przez 2-3 minuty. Ugotowane kopytka przełóż na talerze.
- Kopytka a`
la pierogi ruskie możesz podawać jako dodatek do mięs lub jako danie główne. Ja polecam jako danie główne z ulubioną surówką. Oto przepis. Na patelni przesmaż do zarumienienia, drobno pokrojoną cebulę. Wyjmij cebulę, a na rozgrzany olej ułóż przestudzone kopytka a
`la pierogi ruskie i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z surówką, u mnie z buraczkami i surówką z jabłek i marchewki.