Kotlety mielone smażone i pieczone
Kotlety mielone z trzech rodzajów mięs. Szynka i łopatka wieprzowa oraz mięso z udźca indyczego. Przepis na najsmaczniejsze kotlety mielone pod słońcem.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne.
Kotlety mielone smażone i pieczone
14
kotletów30
minut25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: danie mięsne / Stopień trudności: łatwe
Mięso zmieliłem w sklepie.
Składniki
300 g mielonej szynki wieprzowej
400 g mielonej łopatki wieprzowej
300 g mielonego mięsa z udźca indyczego
1 jajko
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki bułki tartej lub czerstwa kajzerka
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie…
olej rzepakowy do smażenia
Wskazówki
- Namocz czerstwą kajzerkę w mleku lub wodzie. Ja użyłem bułki tartej. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju i dodaj cebulę. Podsmaż do zarumienienia się cebuli.
- Mięso przełóż do miski. Dodaj dobrze odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Przeciśnij przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Włóż przesmażoną cebulę. Wszystko dokładnie wyrób ręką przez parę minut.
- Rozgrzej na patelni olej. Formuj z mięsa kotlety. Obtocz w bułce tartej. Kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron przez 2-3 minuty.
- Nagrzej piekarnik do 150°C. Przełóż podsmażone kotlety do naczynia żaroodpornego. Wlej tłuszcz z patelni. Wstaw naczynie z pokrywką do piekarnika. Piecz przez 20 minut. W ten sposób unikniesz długiego smażenia, a kotlety będą idealnie miękkie.
- Do kotletów mielonych idealnie pasuje surówka z sałaty lub mizeria z ogórków.