kotlety
|

Kotlety mielone smażone i pieczone

Kotlety mielone z trzech rodzajów mięs. Szynka i łopatka wieprzowa oraz mięso z udźca indyczego. Przepis na najsmaczniejsze kotlety mielone pod słońcem.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne.

Kotlety mielone smażone i pieczone

Ilość porcji

14

kotletów
Czas przygotowania

30

minut
Czas smażenia i pieczenia

25

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: danie mięsne / Stopień trudności: łatwe


Mięso zmieliłem w sklepie.

Składniki

  • 300 g mielonej szynki wieprzowej

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 300 g mielonego mięsa z udźca indyczego

  • 1 jajko

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej lub czerstwa kajzerka

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie…

  • olej rzepakowy do smażenia

Wskazówki

  • Namocz czerstwą kajzerkę w mleku lub wodzie. Ja użyłem bułki tartej. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju i dodaj cebulę. Podsmaż do zarumienienia się cebuli.Pokrojona cebulazarumieniona cebula
  • Mięso przełóż do miski. Dodaj dobrze odciśniętą bułkę. Wbij jajko. Przeciśnij przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Włóż przesmażoną cebulę. Wszystko dokładnie wyrób ręką przez parę minut.Mielone mięsoSkładniki na kotletyWymieszane mięso
  • Rozgrzej na patelni olej. Formuj z mięsa kotlety. Obtocz w bułce tartej. Kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron przez 2-3 minuty.Smażenie kotletów
  • Nagrzej piekarnik do 150°C. Przełóż podsmażone kotlety do naczynia żaroodpornego. Wlej tłuszcz z patelni. Wstaw naczynie z pokrywką do piekarnika. Piecz przez 20 minut. W ten sposób unikniesz długiego smażenia, a kotlety będą idealnie miękkie.
  • Do kotletów mielonych idealnie pasuje surówka z sałaty lub mizeria z ogórków. Zielona sałata

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *