Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Sezon na rabarbar trwa. Było ciasto z budyniem i rabarbarem, przyszedł czas na muffinki z rabarbarem i kruszonką. Łatwy, szybki i tani przepis.

Zapraszam na instagram.

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Ilość porcji

16

babeczek
Czas przygotowania

60 minut

Czas pieczenia

25

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 250 g mąki tortowej – 1,5 szklanki

  • 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka

  • 250 ml kefiru – 1 szklanka

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • 2 jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 paczki

  • 150 g rabarbaru

  • KRUSZONKA

  • 50 g masła

  • 80 g mąki pszennej

  • 80 g cukru

Muffinki z rabarbarem i kruszonką – przepis

  • Obetnij końcówki rabarbaru i umyj go. Pokrój rabarbar na cienkie plasterki i zasyp łyżką cukru. Odstaw na godzinę, by rabarbar puścił sok. Gdyby rabarbar puścił dużo soku w czasie pieczenia, to może zrobić się zakalec.Pokrojony rabarbar
  • Przesiej mąkę przez sito. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wszystkie suche składniki wymieszaj. Wlej do naczynia kefir, wbij dwa jajka i wlej olej. Wymieszaj rózgą.
    Suche składnikiPłynne składnikiWymieszane płynne składniki
  • Odcedź i lekko wyciśnij sok z rabarbaru. Dodaj do płynu suche składniki i rabarbar. Wymieszaj rózgą do połączenia składników.Ciasto na muffinki
  • Ustaw piekarnik na temperaturę 180°C, grzanie góra – dół. Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 80 g cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Posyp kruszonką. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz od 20 do 25 minut. Jeżeli góra będzie się szybko rumienić, przykryj folia aluminiową. Wystudź na kratce.PapilotkiCiasto w foremkachUpieczone muffinkiMuffinka z rabarbarem

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *