Zupa krem z cukinii
|

Krem z cukinii z pulpecikami

Zupa krem z cukinii z mięsnymi pulpecikami to przepyszne, sycące i szybkie jednogarkowe danie obiadowe. Pulpeciki zrobiłem z mięsa indyczego.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.

Krem z cukinii z pulpecikami

Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

40

minut

Danie: zupa, danie mięsne
Stopień trudności: łatwe
Na pulpety kupiłem mięso z udźca indyka i łopatkę wieprzową. Może być mięso indycze gulaszowe lub inne drobiowe. Zmieliłem mięso w sklepie. Ja kupuję kilogram mięsa mielonego, dzielę na 3 porcje i mrożę.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego z indyka i łopatki

  • 2 średnie cukinie

  • 1/2 marchewki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 duża cebula

  • ząbek czosnku

  • 1 łyżka bułki tartej

  • posiekany koperek

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • łyżka śmietany

  • przyprawy i zioła: sól, pieprz czarny, ziła prowansalskie, majeranek…

Krem z cukinii z pulpecikami – przepis

  • Zagotuj w garnku 3 szklanki wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
    Mięso mielone przełóż do miski. Cebulę pokrój w kostkę i połowę dodaj do mięsa. Ząbek czosnku wyciśnij przez praskę. Wsyp bułkę tartą. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj z mięsa kulki o średnicy około 3 cm.Składniki na pulpetyPulety
  • Do gotującej się wody włóż pulpety. Gotuj na małej mocy palnika. Marchewkę i seler obierz, Odetnij końce z cukinii. Warzywa umyj.WarzywaMarchewkę, seler i cukinię pokrój w kostkę.Marchewka z seleremPokrojona cukinia
  • Pokrojone warzywa przełóż do garnka. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małej mocy palnika przez około 30 minut.GotowaniePod koniec gotowania przypraw zupę krem z cukinii ziołami.
  • Wyjmij z zupy pulpety. Zblenduj zupę. Włóż gałki do zupy. Zupę krem z pulpecikami podawaj z kleksem śmietany posypaną koperkiem z dodatkiem pieczywa. Smacznego.Zupa krem z cukinii

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *