Krem z cukinii z pulpecikami
Zupa krem z cukinii z mięsnymi pulpecikami to przepyszne, sycące i szybkie jednogarkowe danie obiadowe. Pulpeciki zrobiłem z mięsa indyczego.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Krem z cukinii z pulpecikami
2
porcje30
minut40
minutDanie: zupa, danie mięsne
Stopień trudności: łatwe
Na pulpety kupiłem mięso z udźca indyka i łopatkę wieprzową. Może być mięso indycze gulaszowe lub inne drobiowe. Zmieliłem mięso w sklepie. Ja kupuję kilogram mięsa mielonego, dzielę na 3 porcje i mrożę.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g mięsa mielonego z indyka i łopatki
2 średnie cukinie
1/2 marchewki
kawałek korzenia selera
1 duża cebula
ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
posiekany koperek
ziele angielskie
liść laurowy
łyżka śmietany
przyprawy i zioła: sól, pieprz czarny, ziła prowansalskie, majeranek…
Krem z cukinii z pulpecikami – przepis
- Zagotuj w garnku 3 szklanki wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Mięso mielone przełóż do miski. Cebulę pokrój w kostkę i połowę dodaj do mięsa. Ząbek czosnku wyciśnij przez praskę. Wsyp bułkę tartą. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj z mięsa kulki o średnicy około 3 cm. - Do gotującej się wody włóż pulpety. Gotuj na małej mocy palnika. Marchewkę i seler obierz, Odetnij końce z cukinii. Warzywa umyj.Marchewkę, seler i cukinię pokrój w kostkę.
- Pokrojone warzywa przełóż do garnka. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małej mocy palnika przez około 30 minut.Pod koniec gotowania przypraw zupę krem z cukinii ziołami.
- Wyjmij z zupy pulpety. Zblenduj zupę. Włóż gałki do zupy. Zupę krem z pulpecikami podawaj z kleksem śmietany posypaną koperkiem z dodatkiem pieczywa. Smacznego.