Kruchy placek z frużeliną wiśniową
Kruchy placek z frużeliną wiśniową to przepyszny deser na letni dzień. Wiśnie są teraz najsmaczniejsze, więc korzystajmy. Przepis łatwy i szybki.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Kruchy placek z frużeliną wiśniową
12
porcji40
minut55
minutKuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Składniki
Kruszonka
400 g mąki pszennej -2 1/2 szklanki
150 g zimnego masła lub margaryny – 3/4 kostki
120 g cukru – 1/2 szklanki
8 g cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
Frużelina
600 g wydrylowanych wiśni – 750 g z pestkami
40 g cukru – 3 łyżki
30 g kisielu wiśniowego błyskawicznego – 1 opakowanie
sok z 1/2 cytryny
Kruchy placek z frużeliną wiśniową – przepis
- Zimne masło podziel na małe kawałki. Włóż do miski suche składniki kruszonki i wymieszaj. Dodaj masło i krajaczem rozdrobnij .
Wbij jajko. Dłońmi wymieszaj wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki.
Kruszonkę przykryj i wstaw do lodówki.
- Wiśnie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem. Wyciśnij sok z cytryny. Ustaw najmniejszą moc palnika i doprowadź wiśnie do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika. Wsyp błyskawiczny kisiel. Dokładnie wymieszaj.
Gotowa frużelina ma konsystencję kisielu.
- Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wsyp na dno tortownicy połowę kruszonki. Wyrównaj łyżką powierzchnię. Przełóż frużelinę na kruszonkę i rozprowadź po całej powierzchni.
Pozostała kruszonkę rozsyp równomiernie na frużelinę.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę. Piecz 55 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone ciasto ostudź na kratce.
Najlepiej kroić po całkowitym wystygnięciu.