Leczo z bakłażanem i cukinią
Leczo z bakłażanem i cukinią to szybkie danie jednogarnkowe, które przygotujesz z warzyw z niewielkim dodatkiem wędzonej kiełbasy. Idealne na letni obiad.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Leczo z bakłażanem i cukinią
3
porcje30
minut25
minutKuchnia: polska Danie: leczo Stopień trudności: łatwe
W celu pozbycia się charakterystycznej goryczki bakłażan umyj pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w kostkę, posól i pozostaw na około 30 minut, aby wypuściły soki. Na koniec opłucz pod bieżącą wodą. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
nieduży bakłażan
średnia cukinia
1 duża papryka czerwona
2 średnie pomidory
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
pętko kiełbasy wędzonej – u mnie podwawelska
olej do smażenia
2 łyżki keczupu-opcjonalnie
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, majeranek
posiekany koperek
Leczo z bakłażanem i cukinią-przepis
- Obetnij końce bakłażana. Umyj i pokrój w kostkę. Posól i odstaw na 30 minut.
- Obetnij końce cukinii. Umyj i pokrój w kostkę. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne. Umyj i pokrój w kostkę. Cebule obierz i pokrój w piórka. Wędzoną kiełbasę pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem.
- Rozgrzej na patelni olej. Obsmaż kiełbasę na rumiano. Dodaj cebulę i posiekany czosnek. Smaż do zeszklenia. Opłucz pokrojony bakłażan i dodaj wraz z innymi warzywami na patelnię. Wymieszaj i poduś przez 10 minut pod przykryciem.
- Sparz pomidory wrzątkiem. Zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
- Przełóż warzywa do garnka z grubym dnem, wlej pół szklanki wody. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Włóż okrojone pomidory. Duś pod przykryciem. Ja lubię jak warzywa są al dente. Pod koniec duszenia dodaj keczup i wymieszaj.
- Leczo z bakłażanem i cukinią podawaj z ryżem ugotowanym na sypko. Posyp posiekanym koperkiem.