Letni obiad z młodych warzyw
Trwa sezon na młode warzywa. Warto zrobić letni obiad z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową, kalarepka i marchewką. Oczywiście wszystko posypane koperkiem.
Zaprasza do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Letni obiad z młodych warzyw
3
porcje25
minut5
minut
Kuchnia: wegetariańska / Potrawa: letni obiad / Stopień trudności: łatwe
Ja gotowałem warzywa all dente, oprócz ziemniaków. Jeżeli lubisz miękkie, musisz dłużej gotować składniki.
Składniki
200 g fasolki szparagowej
1/2 większej kalarepy
1/2 małego kalafiora
2 średnie marchewki
4 średnie młode ziemniaki
kawałek cebuli
posiekany koperek
masło do smażenia
bułka tarta
2 1/2 łyżki masła
3 łyżki oleju
sól
Letni obiad z młodych warzyw – przepis
- Obierz marchewkę i kalarepę. Odetnij końcówki strąków fasoli szparagowej. Usuń liście z kalafiora i podziel na różyczki. Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Pokrój kalarepę i marchew w kostkę. Ziemniaki oskrob, umyj i pokrój na ćwiartki.
- Zagotuj posoloną lekko wodę w garnkach. Włóż warzywa. Marchewka ma być tylko zakryta wodą. Gotuj, aż będą all dente. Ziemniaki gotuj do miękkości. Odcedź warzywa, oprócz marchewki i przełóż do miski.
- Do marchewki włóż łyżeczkę masła i wymieszaj. Oprósz mąką i wymieszaj. Chwilę podduś. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż uzyska złoty kolor.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Włóż ugotowane warzywa, oprócz ziemniaków i marchewki. Posyp bułką tartą. Wymieszaj. Chwilę podsmaż.
- Podawaj na ciepło z ziemniakami posypanymi koperkiem.