Sernik piernikowy

Noworoczny sernik piernikowy

Piernikowy sernik to pysznie przyprawione i kremowe ciasto idealne na święta lub Sylwestra. Każdy kęs jest wypełniony piernikowym nadzieniem. Gorąco polecam.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Noworoczny sernik piernikowy

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

45

minut
Czas pieczenia

70

minut

Kuchnia: polska Danie: sernik Stopień trudności: łatwe

Sernik piernikowy przyrządziłem z serka mascarpone i jogurtu typu greckiego. Możesz również, zamiast mascarpone zrobić go z twarogu dwukrotnie mielonego, będzie równie dobry.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Kruszonka piernikowa

  • 165 g cukru – 3/4 szklanki

  • 120 g mąki tortowej – 3/4 szklanki

  • 80 g masła roztopionego

  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników

  • Ciasto sernikowe

  • 750 g serka mascarpone

  • 600 g jogurtu typu greckiego

  • 3 jajka

  • 60 g budyniu waniliowego – 1,5 opakowania

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 16 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie

  • spora garść rodzynek

  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Noworoczny sernik piernikowy – przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.Serek mascarpone i jogurt grecki
  • Roztop 80 g masła. Wsyp do miski 3/4 szklanki mąki i 3/4 szklanki cukru. Dodaj 3 łyżeczki przyprawy do piernika. Składniki kruszonkiWymieszaj suche składniki. Wlej roztopione masło i palcami połącz wszystkie składniki do momentu, aż powstanie kruszonka.Piernikowa kruszonka
  • Rodzynki namocz w ciepłej wodzie na kilkanaście minut. Odcedź i opłucz. Odciśnij i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż na deskę do krojenia, dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i posiekaj nożem na mniejsze kawałki.
  • Przełóż do miski serek mascarpone i jogurt. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy oraz bakalie. Składniki masy serowejŁyżką lub mikserem na wolnych obrotach mieszaj do momentu, gdy powstanie gładka masa serowa. Do masy serowej dodaj jajka i proszek budyniowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.Wymieszany serek z jogurtem i cukrem
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia: dno i boki. Przełóż 1/3 masy serowej do tortownicy i wyrównaj wierzch. Posyp powierzchnię piernikową kruszonką. Warstwa masy serowej i kruszonkiZnowu włóż 1/3 masy serowej, wyrównaj wierzch i posyp kruszonką. Rozłóż pozostałą masę, wyrównaj i posyp resztą kruszonki.Sernik przygotowany do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 170oC, grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę do piekarnika. Piecz 70 minut. Sernik powinien sporo urosnąć, a powierzchnia ładnie się zapiec. Po tym czasie wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek przez 15 minut. Uchyl lekko drzwiczki i pozostaw sernik piernikowy do wystudzenia. W czasie stygnięcia sernik opadnie i tak ma być. Wyjmij tortownicę i pozostaw, najlepiej na drugi dzień. Przełóż ciasto na płaski talerz.Upieczony sernik piernikowy
  • Ja wierzchu swojego sernika piernikowego nie dekorowałem, zapieczona kruszonka piernikowa jest tak pyszna, że dodatki tylko popsują smak.Sernik piernikowy

Podobne wpisy