Noworoczny sernik piernikowy
Piernikowy sernik to pysznie przyprawione i kremowe ciasto idealne na święta lub Sylwestra. Każdy kęs jest wypełniony piernikowym nadzieniem. Gorąco polecam.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Noworoczny sernik piernikowy
12
porcji45
minut70
minutKuchnia: polska Danie: sernik Stopień trudności: łatwe
Sernik piernikowy przyrządziłem z serka mascarpone i jogurtu typu greckiego. Możesz również, zamiast mascarpone zrobić go z twarogu dwukrotnie mielonego, będzie równie dobry.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Kruszonka piernikowa
165 g cukru – 3/4 szklanki
120 g mąki tortowej – 3/4 szklanki
80 g masła roztopionego
3 łyżeczki przyprawy do pierników
Ciasto sernikowe
750 g serka mascarpone
600 g jogurtu typu greckiego
3 jajka
60 g budyniu waniliowego – 1,5 opakowania
4 łyżki cukru pudru
16 g cukru wanilinowego – 1 opakowanie
spora garść rodzynek
kandyzowana skórka pomarańczowa
Noworoczny sernik piernikowy – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
- Roztop 80 g masła. Wsyp do miski 3/4 szklanki mąki i 3/4 szklanki cukru. Dodaj 3 łyżeczki przyprawy do piernika. Wymieszaj suche składniki. Wlej roztopione masło i palcami połącz wszystkie składniki do momentu, aż powstanie kruszonka.
- Rodzynki namocz w ciepłej wodzie na kilkanaście minut. Odcedź i opłucz. Odciśnij i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż na deskę do krojenia, dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową i posiekaj nożem na mniejsze kawałki.
- Przełóż do miski serek mascarpone i jogurt. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy oraz bakalie. Łyżką lub mikserem na wolnych obrotach mieszaj do momentu, gdy powstanie gładka masa serowa. Do masy serowej dodaj jajka i proszek budyniowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia: dno i boki. Przełóż 1/3 masy serowej do tortownicy i wyrównaj wierzch. Posyp powierzchnię piernikową kruszonką. Znowu włóż 1/3 masy serowej, wyrównaj wierzch i posyp kruszonką. Rozłóż pozostałą masę, wyrównaj i posyp resztą kruszonki.
- Nagrzej piekarnik do 170oC, grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę do piekarnika. Piecz 70 minut. Sernik powinien sporo urosnąć, a powierzchnia ładnie się zapiec. Po tym czasie wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek przez 15 minut. Uchyl lekko drzwiczki i pozostaw sernik piernikowy do wystudzenia. W czasie stygnięcia sernik opadnie i tak ma być. Wyjmij tortownicę i pozostaw, najlepiej na drugi dzień. Przełóż ciasto na płaski talerz.
- Ja wierzchu swojego sernika piernikowego nie dekorowałem, zapieczona kruszonka piernikowa jest tak pyszna, że dodatki tylko popsują smak.