Papryka faszerowana
|

Papryka nadziewana kaszą gryczaną

Papryka nadziewana kaszą gryczaną oraz warzywami to propozycja na przepyszny bezmięsny obiad. W lecie mamy wszystkie świeże warzywa, należy z nich korzystać.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Papryka nadziewana kaszą gryczaną

Papryka nadziewana kaszą gryczaną

Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

35

minut

Kuchnia: polska, jarska / Potrawa: danie bezmięsne / stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 2 większe papryki

  • 1/2 średniej cukinii

  • 1 średnia kalarepa

  • 100 g kaszy gryczanej białej

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 średni pomidor

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie…

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • posiekany koperek

  • masło lub olej do smażenia

Papryka nadziewana kaszą gryczaną – przepis

  • Nastaw wodę, posól i ugotuj kaszę gryczaną.Kasza gryczana biała
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia.Smażenie cebuli
  • Papryki przekrój wzdłuż na pół. Usuń ogonki, pestki i włókna ze środka. Obetnij końce cukinii. Umyj papryki i cukinię pod bieżącą wodą. Obierz kalarepę. Obierz ząbki czosnku. Na tarce do jarzyn zetrzyj cukinię i kalarepę.WarzywaKalarepa i cukinia starte na tarceParyki
  • Włóż do miski ugotowaną kaszę, startą kalarepę i cukinię. Wyciśnij przez praskę ząbki czosnku. Dodaj połowę zeszklonej cebuli. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.Farsz
  • Nałóż ściśle farsz do środka papryk.Papryki z farszem
  • Sparz pomidor i zdejmij skórkę. Pokrój w kostkę. Wlej na patelnię szklankę wody. Dodaj pokrojony pomidor. Jeżeli zostało Ci farszu, dodaj go do sosu. Ułóż papryki z farszem. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 35 minut. Papryka nie powinna być całkowicie miękka. Krucha jest smaczniejsza. W czasie duszenia uzupełniaj wodę na patelni.Papryka na patelni
  • Wyjmij papryki na talerz. Wlej do kubka trochę sosu, włóż łyżkę śmietany. Wymieszaj, tak by nie było grudek. Wlej do sosu, wymieszaj i chwilę pogotuj. Posyp sos koperkiem. Podawaj papryki polane sosem.Papryki na talerzu

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *