Papryka nadziewana kaszą gryczaną
Papryka nadziewana kaszą gryczaną oraz warzywami to propozycja na przepyszny bezmięsny obiad. W lecie mamy wszystkie świeże warzywa, należy z nich korzystać.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Papryka nadziewana kaszą gryczaną
2
porcje30
minut35
minutKuchnia: polska, jarska / Potrawa: danie bezmięsne / stopień trudności: łatwe
Składniki
2 większe papryki
1/2 średniej cukinii
1 średnia kalarepa
100 g kaszy gryczanej białej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 średni pomidor
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, zioła prowansalskie…
1 łyżka śmietany 18%
posiekany koperek
masło lub olej do smażenia
Papryka nadziewana kaszą gryczaną – przepis
- Nastaw wodę, posól i ugotuj kaszę gryczaną.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia.
- Papryki przekrój wzdłuż na pół. Usuń ogonki, pestki i włókna ze środka. Obetnij końce cukinii. Umyj papryki i cukinię pod bieżącą wodą. Obierz kalarepę. Obierz ząbki czosnku. Na tarce do jarzyn zetrzyj cukinię i kalarepę.
- Włóż do miski ugotowaną kaszę, startą kalarepę i cukinię. Wyciśnij przez praskę ząbki czosnku. Dodaj połowę zeszklonej cebuli. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Nałóż ściśle farsz do środka papryk.
- Sparz pomidor i zdejmij skórkę. Pokrój w kostkę. Wlej na patelnię szklankę wody. Dodaj pokrojony pomidor. Jeżeli zostało Ci farszu, dodaj go do sosu. Ułóż papryki z farszem. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 35 minut. Papryka nie powinna być całkowicie miękka. Krucha jest smaczniejsza. W czasie duszenia uzupełniaj wodę na patelni.
- Wyjmij papryki na talerz. Wlej do kubka trochę sosu, włóż łyżkę śmietany. Wymieszaj, tak by nie było grudek. Wlej do sosu, wymieszaj i chwilę pogotuj. Posyp sos koperkiem. Podawaj papryki polane sosem.