Papryka nadziewana talarkami ziemniaczanymi
|

Papryka nadziewana talarkami ziemniaczanymi

Przyszedł mi do głowy pomysł nadziania papryki talarkami ziemniaczanymi smażonymi z dodatkiem boczku wędzonego. Wyszło coś naprawdę przepysznego.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Papryka nadziewana talarkami ziemniaczanymi

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

40

minut

Składniki

  • 2 papryki czerwone lub żółte

  • 6 średnich ziemniaków

  • 50 g boczku wędzonego

  • 1 duża lub 2 małe cebule

  • olej do smażenia

Papryka nadziewana talarkami ziemniaczanymi – przepis

  • SkładnikiZagotuj w garnku lekko posoloną wodę. Papryki przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne i ogonki. Umyj. Włóż do garnka połówki papryk i gotuj na średniej mocy palnika przez 20 minut. Obgotowane papryki wyjmij na talerz i odstaw. Wstępne obgotowanie papryki skróci wydatnie czas przygotowania dania.Podgotowywanie papryk
  • Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój nożem lub na tarce do plastrów.Ziemniaki pokrojone w plastry Cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojony boczek. Smaż do lekkiego zarumienieni. Włóż cebulę do smażonego boczku i smaż razem pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż zmięknie. Smażenie boczku i cebuliDodaj pokrojone talarki ziemniaczane na patelnię. Wymieszaj i smaż pod przykryciem na średniej mocy palnika do momentu, aż ziemniaki będą na pół miękkie. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem oraz ziołami. Wymieszaj.Usmażone talarki
  • Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Na dno połóż papryki. Lekko posól je w środku. Papryka w naczyniu żaroodpornymDo każdej połówki papryki włóż przesmażone talarki i po kilka skwarek boczku. Pozostałe talarki rozłóż wokół papryk, Wszystko polej olejem ze smażenia.Papryka nadziana talarkami
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 1800C, grzanie góra dół. Wstaw naczynie żaroodporne z papryką i zapiekaj. Po 20 minutach przykryj folią i piecz, aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Cały czas pieczenia u mnie wyniósł 40 minut.Upieczone papryki
  • Papryki nadziewane ziemniaczanymi talarkami podawaj z ulubionymi surówkami.Papryka nadziewana talarkami ziemniaczanymiPapryka nadziewana talarkami ziemniaczanymi

Podobne wpisy