Papryka nadziewana talarkami ziemniaczanymi
Przyszedł mi do głowy pomysł nadziania papryki talarkami ziemniaczanymi smażonymi z dodatkiem boczku wędzonego. Wyszło coś naprawdę przepysznego.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Papryka nadziewana talarkami ziemniaczanymi
2
porcje30
minut40
minutSkładniki
2 papryki czerwone lub żółte
6 średnich ziemniaków
50 g boczku wędzonego
1 duża lub 2 małe cebule
olej do smażenia
Papryka nadziewana talarkami ziemniaczanymi – przepis
- Zagotuj w garnku lekko posoloną wodę. Papryki przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne i ogonki. Umyj. Włóż do garnka połówki papryk i gotuj na średniej mocy palnika przez 20 minut. Obgotowane papryki wyjmij na talerz i odstaw. Wstępne obgotowanie papryki skróci wydatnie czas przygotowania dania.
- Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój nożem lub na tarce do plastrów. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojony boczek. Smaż do lekkiego zarumienieni. Włóż cebulę do smażonego boczku i smaż razem pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż zmięknie. Dodaj pokrojone talarki ziemniaczane na patelnię. Wymieszaj i smaż pod przykryciem na średniej mocy palnika do momentu, aż ziemniaki będą na pół miękkie. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem oraz ziołami. Wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Na dno połóż papryki. Lekko posól je w środku. Do każdej połówki papryki włóż przesmażone talarki i po kilka skwarek boczku. Pozostałe talarki rozłóż wokół papryk, Wszystko polej olejem ze smażenia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 1800C, grzanie góra dół. Wstaw naczynie żaroodporne z papryką i zapiekaj. Po 20 minutach przykryj folią i piecz, aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Cały czas pieczenia u mnie wyniósł 40 minut.
- Papryki nadziewane ziemniaczanymi talarkami podawaj z ulubionymi surówkami.